Gratis verzenden vanaf 40 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Voorkom koolmonoxidevergiftiging! 4 belangrijke tips

Voorkom koolmonoxidevergiftiging! 4 belangrijke tips

Koolmonoxide is een geur- en kleurloos gas dat bij inademing giftig en dodelijk kan zijn. Elk jaar sterven gemiddeld 11 mensen aan koolmonoxidevergiftiging en 150 mensen belanden door blootstelling aan het gas in het ziekenhuis. Bekijk onze 4 tips om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Tip 1 – Onderhoud de CV-ketel, kachel of geiser goed

Nodig elk jaar een gecertificeerde installateur uit om te controleren of je verbrandingstoestel nog wel aan de eisen voldoet. Vraag de monteur ook of er genoeg geventileerd wordt. Op die manier kun je op tijd in actie komen als er toch iets mis is.

Tip 2 – Plaats 1 of meerdere koolmonoxidemelders in huis

Kies voor zekerheid door op elke verdieping in ieder geval één koolmonoxidemelder op te hangen. Die plaatst je het beste in de ruimte waar de cv-ketel, geiser of kachel zich bevindt en op of in de buurt van de slaapkamers. Een koolmonoxidemelder meet continu de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht en waarschuwt je met een luid alarm op tijd als er te veel koolmonoxide aanwezig is. Zo merk je het ook als je ligt te slapen.

3. Let op de plek van montage

Het is beter om een koolmonoxidemelder niet tegen het plafond, maar aan de muur op zo’n 1,5 meter hoogte te plaatsen. Dit omdat het gas in tegenstelling tot rook niet stijgt.

4. Ventileer volop

Laat je huis dag en nacht goed luchten. Zet altijd een raam op een kiertje of in kiepstand of zorg ervoor dat er een rooster geopend is, zodat er voldoende frisse lucht kan binnenstromen.

Het belang van een koolmonoxidemelder

Eerder meldde Radar al dat koolmonoxide of CO ook bij lage concentraties gevaarlijk kan zijn. Nu wil het kabinet zelfs onderzoeken of koolmonoxidemelders verplicht moeten worden in nieuwbouwwoningen en na een renovatie. Dat melden verschillende media. Volgens Henk Krol van 50Plus kan een koolmonoxidemelder levens redden.

Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk?

Koolmonoxide komt vrij als het verbrandingstoestel, zoals CV-ketel, kachel of geiser, slecht functioneert of niet goed geïnstalleerd of onderhouden is. Het gevaar is dat het gas bijna altijd onopgemerkt blijft. Hierdoor ademen kinderen en volwassenen het gas in zonder het door te hebben. En dat terwijl koolmonoxide dodelijk is. Niet voor niets staat het gas bekend als sluipmoordenaar.

Kijk hier voor nog meer tips van de Brandweer.

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance