Gratis verzenden vanaf 40 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Thuisbehandeling van psoriasis met UV lamp

Thuisbehandeling van psoriasis met UV lamp

Psoriasis is een veel voorkomende chronische huidaandoening die als handicap ervaren kan worden. Behandeling van deze aandoening kan met een UV lamp thuis plaatsvinden. Dit is net zo veilig en effectief als de gebruikelijke lichtbehandeling in ziekenhuizen en klinieken. Wij vertellen je graag meer.

Bij UV-lichtbehandeling wordt de huid blootgesteld aan kunstmatig UV-licht. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat patiënten thuisbehandeling minder belastend vinden. Ze zijn daarom meer tevreden over UV-behandelingen thuis dan in het ziekenhuis.

De behandeling van psoriasis met UV-licht is veilig en effectief. Uit Brits onderzoek blijkt echter dat patiënten er relatief weinig gebruik van maken omdat UV-lichtbronnen maar beperkt beschikbaar zijn. Daarnaast is een grote tijdsinspanning van de patiënt vereist. Gemiddeld moet u voor een behandeling drie maal per week het ziekenhuis bezoeken gedurende een periode van acht tot tien weken. Behandeling met UV-licht thuis vindt niet altijd plaats, omdat sommige dermatologen liever kiezen voor een klinische behandeling. Zij achten een thuisbehandeling risicovoller, al is er geen onderzoek dat deze opvatting onderschrijft.

Nederlands onderzoek naar UV lamp en psoriasis

Een Nederlands onderzoeksteam (van UMC Utrecht) heeft onderzoek gedaan waarin ze de veiligheid en effectiviteit van thuisbehandeling met UV lamp vergeleken met lichtbehandeling in het ziekenhuis. Op de dermatologie-afdelingen van 14 ziekenhuizen namen 196 mensen met psoriasis deel aan dit onderzoek. Deze patiënten werden willekeurig verdeeld in een groep die thuis UV-lichttherapie ontving en een groep die klinisch werd behandeld. Beide groepen ontvingen lichtbehandeling volgens de huidige standaarden.

Tijdens het onderzoek werd bekeken hoe de ziekte reageerde op de behandeling en werden door beide groepen vragenlijsten ingevuld. De effectiviteit van de behandeling was aanzienlijk. Dit geldt voor beide groepen. Uit de vragenlijsten bleek, dat de groep die thuis UV-lichttherapie toepaste, een beduidend lagere belasting ervoer tijdens de behandeling. Zij waren meer tevreden met de therapie dan de andere groep en gaven aan ook in de toekomst liever thuis behandeld te worden dan in het ziekenhuis.

Conclusie onderzoekers UV-lichttherapie

De onderzoekers concluderen dat UV-lichttherapie in de thuissituatie als goed alternatief moet worden beschouwd. Zij bevelen aan de huidige richtlijnen voor thuisgebruik van verlichtingsapparatuur aan te passen. Lichttherapie thuis is minder belastend, beter gewaardeerd, en geeft dezelfde verbetering van levenskwaliteit als behandeling in het ziekenhuis.

Zelf een UV lamp thuis?

Bekijk het assortiment van de Shopvoorgezondheid en lees welke richtlijnen gelden bij aanschaf van een UV lamp. Je kunt bij ons ook andere gezondheidsproducten voor lichttherapie vinden.

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance