Hoe kun je medicijnen het beste bewaren bij warmte? | Blog - Shopvoorgezondheid
Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Hoe kun je medicijnen het beste bewaren bij warmte?

Hoe kun je medicijnen het beste bewaren bij warmte?

Bij hoge temperaturen kan het een uitdaging zijn om je medicatie koel te houden. Wist je dat de meeste geneesmiddelen niet warmer dan 25 graden mogen worden om ze veilig te blijven gebruiken? Wij vertellen je meer over medicijnen bewaren bij warmte.

Tip 1: Zorg dat ze niet te warm worden

Vaak luidt het advies: bewaar je medicijnen op een temperatuur tussen de 7 en 25 graden. Worden ze blootgesteld aan extreme warmte, dan kan dat de werking verminderen. Leg ze daarom altijd op een plek die koel en droog is, bijvoorbeeld in een voorraadkast.

Laat geneesmiddelen nooit bij een raam, in de auto of in je broekzak zitten en houd ze altijd uit de zon. Ze worden dan nog warmer en dit kan de werking beïnvloeden.

Tip 2: Laat je medicatie ook nooit bevriezen

Misschien denk je dat je je medicijnen best even in de vriezer kan leggen voor je op pad gaat. Toch is dat sterk af te raden. Dit is namelijk net zo funest voor geneesmiddelen als hitte. Extreme kou kan ervoor zorgen dat je medicatie niet meer veilig te gebruiken is.

Tip 3: Check of je medicijnen in de koelkast mogen

Medicatie in vloeibare vorm, zoals drankjes of ampullen met een injectievloeistof, kunnen bijvoorbeeld niet standaard in de koelkast bewaard worden. De vloeistof kan door de kou gaan kristalliseren, waardoor het medicijn minder goed werkt. Raadpleeg daarom altijd het bewaaradvies om te zien wat je het beste kunt doen.

Oordruppels, oogdruppels en klysma’s (darmspoeling) mag je soms wél in de koelkast bewaren, maar ook hierbij geldt: lees het bewaarvoorschrift voor alle zekerheid. Heb je het gecheckt en mag het? Mooi zo! Zorg er dan wel voor dat je de druppels zo’n 5 minuten voor gebruik alvast uit de koelkast haalt. Maak ze eerst even warm met je handen, want dat maakt het gebruik een stuk prettiger.

Tip 4: Let ook op met het bewaren van zetpillen

Zetpillen kunnen door de warmte zacht worden of smelten, maar vaak kun je ze in de koelkast ook niet veilig bewaren. Lees daarom in het bewaarvoorschrift wat te doen. Zo weet je zeker dat je ze veilig meeneemt op vakantie.

Tip 5: Gebruik een insuline-koeltasje

Heb je medicatie die je altijd en overal bij je moet hebben, zoals insulinepatronen voor diabetes? Dan is een Frio insuline-koeltasje handig. In dit kleine zakje zitten kristallen die koel worden zodra je het in water legt. Je hebt dus geen koelelement nodig. Houd het tasje wel zoveel mogelijk uit het zonlicht als je onderweg bent.

Frio tasjes zijn makkelijk mee te nemen op vakantie of tijdens een dagje weg en zelfs verkrijgbaar in verschillende kleuren en prints. Ook voor sommige medicijnen kun je dit tasje gebruiken. Check wel even of de Frio koeltas geschikt is voor het type medicijn dat jij gebruikt en of het koelvermogen voldoende is voor de buitentemperatuur.

Misschien denk je nu: ik kan toch ook medicijnen bewaren in een gewone koeltas met koelelement? Maar dit soort koeltassen zijn vaak niet getest en goedgekeurd voor het bewaren van medicatie. Je weet dan dus niet zeker of het wel veilig is, terwijl dit tasje er juist speciaal voor gemaakt is.

Tip 6: Controleer de temperatuur

Wil je zeker weten dat je je medicijnen op de juiste temperatuur bewaart? Met de MedAngel thermometer houd je dit makkelijk in de gaten. Dit apparaatje verbind je met een app en vooraf geef je aan hoe hoog of laag de temperatuur mag zijn om jouw medicijn veilig te bewaren. Stop de slimme thermometer vervolgens bij je medicijnen. Worden ze te warm of te koud? Dan krijg je een alarmsignaal op je telefoon.

Tip 7: Twijfel je? Vraag het na bij de huisarts of apotheek

Voor elk medicijn geldt weer een ander bewaaradvies, waardoor het lastig kan zijn om zeker te weten waar je goed aan doet. Bij twijfel kun je het beste je dokter even bellen of langs de apotheek gaan voor een deskundig advies. Zo weet je zeker dat je je geneesmiddelen op de juiste manier bewaart en kun je zorgeloos op pad of op vakantie!

Persoonlijk advies over medicijnen bewaren nodig? Wij helpen graag!

Heb je nog vragen of wil je een persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op.

 

 

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance