Controlevloeistof glucosemeter

Heb je controlevloeistof voor een glucosemeter nodig?

Met controlevloeistof kun je controleren of je glucosemeter en teststrips nog wel goed werken. Zo weet je snel of je kunt vertrouwen op de meetresultaten. Maar heb je controlevloeistof voor je glucosemeter ook echt altijd nodig? Wij leggen het graag uit.

De meeste merken diabetesproducten hebben ook controlevloeistof in het assortiment. Er zijn zelfs per type strip verschillende controlevloeistoffen, waarbij de samenstelling net wat anders is. Aan controlevloeistoffen is altijd een vaste hoeveelheid glucose toegevoegd en daarnaast nog een aantal andere ingrediënten, zoals Natriumbenzonaat. De inhoud verschilt dus per merk en type teststrips en glucosemeter. Je gebruikt controlevloeistof om snel te checken of je meter en strips nog goed functioneren en of je op de juiste manier meet.

Waarvoor gebruik je controlevloeistof?

Je kan deze speciale vloeistof onder andere gebruiken in deze situaties:

  • Om te ‘oefenen’ met bloedsuiker meten
  • Als je twijfelt over de juistheid van de meetresultaten
  • Bij het eerste gebruik van je meter
  • Bij het eerste gebruik van een nieuw buisje teststrips
  • Als je meter (vermoedelijk) niet meer goed werkt

Heb je controlevloeistof voor glucosemeters en strips altijd nodig?

Vaak vermelden fabrikanten in de handleidingen van glucosemeters en teststrips dat je hierbij ook controlevloeistof moet aanschaffen, maar dit is niet altijd nodig. Het is dus een optioneel accessoire. Als je bijvoorbeeld sterke twijfels hebt over de meetresultaten, kan het goed zijn om de werking van je meter en strips te controleren met controlevloeistof. Bij één afwijkende meting hoeft dit natuurlijk niet direct nodig te zijn. Krijg je (ineens) vaker uitslagen die je niet vertrouwt? Dan kan het wel zinvol zijn om de betrouwbaarheid van je meter en strips te controleren met deze vloeistof.

Tips voor aanschaf

Denk je eraan om controlevloeistof te gaan gebruiken? Houd er dan rekening mee dat de houdbaarheid na opening beperkt is en dat je per test maar een kleine hoeveelheid nodig hebt, waardoor de aanschaf in verhouding relatief prijzig kan zijn. Daarom zit er vaak ook geen controlevloeistof in een bloedsuikermeter startpakket. Het kan dus geen kwaad om dit vooraf goed te overwegen. Als je deze speciale vloeistof toch gaat aanschaffen, raden wij aan om te controleren of je de juiste gebruikt voor jouw type meter en strips. Controlevloeistoffen zijn namelijk hygiëneproducten. Nadat de verzegeling is gebroken, kun je het product niet meer terugsturen.

Persoonlijk advies nodig? Wij helpen graag!

Shopvoorgezondheid is een webshop, gespecialiseerd in producten op het gebied van gezondheid, veiligheid en wellness. In ons assortiment vind je allerlei gezondheidsartikelen, zoals bloeddrukmeters, wake-up lights, daglichtlampen, luchtwassers en nog veel meer. En we helpen je graag met een persoonlijk productadvies. Tot snel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *