Gezonde-lucht-in-huis-degezondheidsblog-min

6 tips voor gezonde lucht in huis

Een groot deel van ons leven brengen we in huis en op de werkplek door. Dus is het voor onze gezondheid belangrijk dat we binnenshuis schone lucht inademen. Maar vaak is de luchtkwaliteit in huis nog slechter dan die van buiten. Met deze tips kun je het binnenklimaat een stuk gezonder maken.

Je weet vast wel dat CO2-uitstoot van auto’s, fijnstof en ozon (smog) bronnen zijn van luchtvervuiling en dat dat voor gezondheidsklachten kan zorgen. Maar wist je ook dat de luchtkwaliteit binnen vaak nog slechter is dan die van buiten? Dat komt onder andere door grote hoeveelheden fijnstof en andere schadelijke stoffen zoals pollen, bacteriën, haren van huisdieren en huisstofmijt die door de lucht zweven. Die vervuilde lucht heeft een negatief effect op je gezondheid. Zo kunnen symptomen van allergieën en van luchtwegaandoeningen zoals astma en bronchitis hierdoor verergeren.

Snel de luchtkwaliteit verbeteren?

Gezonde lucht is voor iedereen onmisbaar, maar vooral voor ouderen, kinderen, zwangere vrouwen en mensen met allergieën en luchtwegproblemen. Houd daarom altijd goed in de gaten of de lucht die je inademt wel zo gezond is.

Heb je last van ongezonde lucht in huis en weet je niet hoe je dit kunt oplossen? Met deze tips zorg je voor een optimaal binnenklimaat.

Tip 1 – Check de luchtvochtigheid en temperatuur met een hygrometer

Een handige gadget om de luchtkwaliteit binnenshuis optimaal te houden is een hygrometer. Dit apparaatje meet de temperatuur en luchtvochtigheid. Het ideale luchtvochtigheidsniveau ligt tussen de 40 en 60 procent. De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp in de lucht zit. Ofwel: hoe vochtig het in huis is.

Vooral in de wintermaanden kan het lastig zijn om de luchtvochtigheid op peil te houden, omdat de verwarming dan meer aan staat en ramen en deuren vaker dicht zitten. Dit zorgt vaak voor droge lucht in huis. Soms is de luchtvochtigheid juist te hoog en dat kan dan weer zorgen voor gezondheidsklachten door vocht en schimmelvorming. Het is dus goed om dit regelmatig te checken.

Voor een optimaal binnenklimaat is ook de temperatuur belangrijk om in de gaten te houden. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een minimale binnentemperatuur van 18 graden voor mensen met een goede gezondheid. Voor kleine kinderen, ouderen en zieke mensen is het advies om minimaal 20 graden aan te houden. Mensen met luchtwegaandoeningen of allergieën kunnen soms juist baat hebben bij een nog lagere binnentemperatuur.

Tip 2 – Verschoon de lucht met een luchtreiniger

Met dit apparaat zorg je snel weer voor schone lucht in huis. Een luchtreiniger haalt schadelijke stofdeeltjes, bacteriën, virussen, schimmels en nare geurtjes uit de lucht, zodat je vrijer kunt ademen. Sommige luchtreinigers hebben zelfs een speciaal programma voor allergieën, bijvoorbeeld om pollen uit de lucht te halen bij hooikoorts.

Tip 3 – Voldoende ventileren

Veel moderne huizen zijn goed geïsoleerd, waardoor ventileren soms moeilijker is. Vaak beschikken nieuwe huizen wel over mechanische ventilatie, een systeem waarmee continu schone lucht door het huis gecirculeerd wordt. Toch is het altijd belangrijk om ook goed te ventileren. Zo kun je met natuurlijke ventilatie, zoals een aantal uur achter elkaar een raam open zetten, ook zorgen voor frisse lucht in huis. Doe dit bij voorkeur wanneer de hoeveelheid fijnstof of vocht in de lucht op z’n hoogst is, zoals tijdens het koken, douchen, klussen of na het slapen. Woon je dichtbij een drukke weg? Dan kun je beter niet luchten tijdens de spitsuren.

In periodes van smog, denk aan zomersmog door aanhoudend hoge temperaturen en een grote hoeveelheid ozon in de lucht, is het advies om zo veel mogelijk binnen te blijven. Het inademen van deze smog kan symptomen van luchtwegaandoeningen zoals astma verergeren en luchtwegklachten als hoesten en kortademigheid veroorzaken. Ook zorgt het soms voor irritatie van de keel, neus en ogen. Wil je bij smog toch ventileren? Dan kun je beter geen ramen en deuren open zetten aan de straatzijde van drukke straten.

gezonde-lucht-in-huis-planten-degezondheidsblog-foto

 

Tip 4 – Een huis vol (luchtzuiverende) planten

Planten fleuren niet alleen je interieur op, maar hebben ook veel gezondheidsvoordelen. Ze bevochtigen de lucht en nemen schadelijke deeltjes uit de lucht op. Plantsoorten als de Sansevieria, Calathea, de klimop, Monstera en krulvaren staan erom bekend dat ze de lucht zuiveren en ons van meer zuurstof voorzien.

Tip 5 – Kleine stapjes naar gezondere lucht

Simpele acties kunnen soms al helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zet bij droge lucht na het douchen de badkamerdeur open, laat de afgewassen vaat een tijdje staan en kook met deksels op de pannen voor meer vocht in de lucht. Ook kan het helpen om je was te laten drogen op een rekje.

Tip 6 – Haal een luchtbevochtiger in huis

Dit apparaat helpt om de beste luchtvochtigheid binnenshuis te bereiken. Luchtbevochtigers zijn er in allerlei soorten en maten en werken allemaal met hun eigen techniek. Er zijn zelfs modellen waar je geurolie in kunt doen voor een lekker luchtje in huis. Dit zijn de belangrijkste kenmerken per type:

Bij een koudwaterverdamper zuigt een ventilator de droge lucht aan, waarna deze langs een vochtig element gaat. Het water verdampt op natuurlijke wijze en het apparaat verspreidt vervolgens frisse stoom door de ruimte. Een koudwaterverdamper heeft een laag energieverbruik, laat geen witte aanslag achter en is geschikt voor grote ruimtes. Wel produceert de ventilator wat meer geluid en moet je het filter regelmatig vervangen.

Een stoombevochtiger verwarmt water en blaast stoom door de ruimte. Door de warme stoom gaat de temperatuur in de ruimte ook omhoog. Dit apparaat is redelijk stil, filters zijn niet nodig en je hebt geen last van witte aanslag. Wel moet je met de hete stoom opletten als je kinderen of huisdieren hebt en verbruikt dit apparaat meer energie.

De meest stille variant onder de luchtbevochtigers werkt met geluidstrillingen onder water en zet het water om in een frisse, ultrafijne mist. Dit luchtbevochtiger produceert weinig geluid en heeft een laag energieverbruik. Houd er verder rekening mee dat een ultrasone luchtbevochtiger vooral geschikt is voor kleinere ruimtes, witte aanslag op meubels kan achterlaten en voor een lange levensduur een ontkalkingsfilter nodig heeft.

Het beste van 2 werelden? Luchtwasser!

Een luchtwasser is een luchtbevochtiger en luchtreiniger in 1. Dit apparaat is ideaal om te gebruiken bij allergieën, astma of andere luchtwegproblemen, omdat het ook meteen schadelijke stofdeeltjes en bacteriën uit de lucht filtert.

Persoonlijk advies nodig? Wij helpen graag!

Shopvoorgezondheid is een webshop, gespecialiseerd in producten op het gebied van gezondheid, veiligheid en wellness. In ons assortiment vind je allerlei gezondheidsartikelen, zoals bloeddrukmeters, glucosemeters, activity trackers, weegschalen en nog veel meer. En we helpen je graag met een persoonlijk productadvies. Tot snel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *