bedplassen-plaswekker-degezondheidsblog foto

Bedplassen? Plaswekker!

Nagenoeg alle kinderen van 6 jaar blijven ’s nachts droog. Maar helaas zijn er toch kinderen die toch nog weleens een ongelukje in bed hebben. En niet alleen jonge kinderen, ook pubers en zelfs volwassenen kunnen last hebben van bedplassen. Er zijn verschillende oorzaken voor en gelukkig ook verschillende oplossingen.

Want bedplassen is nu eenmaal erg vervelend. Niemand vindt het fijn om ’s nachts ineens wakker te worden in een nat bed. En daarnaast speelt schaamte ook een grote rol, want ’s nachts in bed plassen, dat doet toch niemand? Gelukkig is er de plaswekker.

Plaswekker

Mickey nieuw
Met een plaswekker kunt u een plaswekker-training starten. Een plaswekker is een alarm dat u of uw kind wakker maakt, zodra er wat urine gedetecteerd wordt. De urine wordt gedetecteerd door de sensor van een speciaal sensorbroekje. Bij de eerste druppels urine geeft de sensor een signaal af aan de plaswekker, die vervolgens afgaat. Door het wakker worden sluit de sluitspier van de urinebuis zich als reflex, waardoor de volledige plas op het toilet gepleegd kan worden. Door regelmatige herhaling hiervan, leert u of uw kind onbewust om ’s nachts zindelijk te blijven.

Effectieve plaswekker-training

Wanneer u of uw kind 2 aaneengesloten weken droog blijft, kunt u het proberen zonder plaswekker. 90% van de mensen die een plaswekker gebruiken is binnen 2 maanden af van het bedplassen.

Droog bed

AeroSleep Protect matrasbeschermerWanneer u zeker wilt zijn van een droog bent, kunt u ook een waterdichte matrasbeschermer gebruiken. Deze laten geen vocht door, dus uw matras blijft droog. De matrasbeschermers van AeroSleep en AirgoSafe hebben daarbij ook nog een speciale, ventilerende laag, waardoor u niet meer gaat zweten ’s nachts.

Incontinentie

Voor wie incontinentie overdag ook een probleem is, kan baat hebben bij speciale bekkentherapie of bekkenfysiotherapie. In de tussentijd is het wel zo fijn om dan incontinentiemateriaal te dragen, zoals een inlegkruisje. Een gewoon maandverband wordt afgeraden, vanwege het materiaal en absorptievermogen.

Bron (o.a.): Kenniscentrum Bedplassen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *