Gratis verzenden vanaf 40 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

5 slaaptips voor een heerlijke nachtrust

5 slaaptips voor een heerlijke nachtrust

Slaap jij goed? Maar liefst 1 op 5 Nederlanders vanaf 12 jaar heeft een slechte nachtrust, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze 5 slaaptips helpen om te slapen als een roos.

’s Avonds moeilijk in slaap vallen, ’s nachts een paar keer uit de slaapmodus raken of ’s ochtends te vroeg wakker worden: allemaal klachten waar slechte slapers mee te maken hebben. 10 procent heeft volgens het CBS zelfs ernstige slaapproblemen.

Vooral oudere mensen hebben een slechte nachtrust. 28 procent van de 55-plussers kampt met slaapproblemen, terwijl dat 8 procent is bij jongeren tussen 12 en 16 jaar. Ook meldt het onderzoek dat vrouwen minder goed slapen dan mannen.

’s Nachts slecht slapen heeft invloed op hoe we ons de volgende dag voelen en op onze prestaties. Zo kan een slechte nachtrust leiden tot verminderde concentratie en een sombere stemming. Met deze slaaptips dwaal je moeiteloos af naar Dromenland:

Tip 1 – Beweeg overdag

Hoe meer je overdag beweegt, hoe beter je ’s nachts in slaap komt. Het lichaam heeft dan extra energie nodig om weer op te laden, waardoor in slaap vallen een stuk makkelijker wordt. Op zoek naar extra motivatie om overdag meer te bewegen? Sporthorloges registreren al je activiteit, zoals het aantal stappen en de gelopen afstand, en herinneren je eraan om te trainen.

Let er wel op dat je niet te laat op de avond intensief gaat sporten. Sporten verhoogt onze lichaamstemperatuur en brengt het energiepeil omhoog, wat net voor het slapen gaan natuurlijk niet zo handig is.

Tip 2 – Bereid met een avondritueel lichaam en geest voor op slapen

Geniet ‘s avonds van een bad, lees een boek of drink een kop kruidenthee om tot rust te komen. Het luisteren van ontspannende muziek kan ook helpen. Vind je het toch moeilijk om ontspanning te vinden? Doe dan ademhalings- of ontspanningsoefeningen.

Zet een uur voordat je gaat slapen televisie, computer, tablet en smartphone uit: het blauwe licht van deze apparaten verstoort het bioritme en al die prikkels zorgen ervoor dat de hersenen continu geactiveerd worden. Dim ook alle lampen, zodat het brein een seintje krijgt dat het tijd is om te slapen.

Tip 3 – Vermijd piekeren

Als je rustig in bed ligt, is het verleidelijk om te piekeren. Maar al dat malen komt de nachtrust niet ten goede. Dan kan het helpen om elke avond op een vast moment een kwartier tot een half uurtje een ‘piekermoment’ in te lassen. Schrijf in een notitieboekje alles op wat de volgende dag moet gebeuren en schrijf negatieve gevoelens van je af. Zo komt er meer ruimte in je hoofd en val je beter in slaap.

Tip 4 – Slaap niet te lang uit

Uitslapen in het weekend of op een vrije dag is lekker, maar het kan het dag- en nachtritme flink verstoren. Probeer daarom elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op ongeveer hetzelfde tijdstip op te staan. Wil je je slaapritme monitoren en zo verbeteren? Gebruik dan een activity tracker die ook slaapduur en slaapkwaliteit meet, zoals de Soehnle Fit Connect 100 of Fitbit Sense.

Tip 5 – Gebruik een natuurlijk slaapmiddel

Wist je dat er natuurlijke slaapmiddeltjes zijn om beter in slaap te komen? In de Golden Naturals DeepSleep supplementen zit passiebloem- en valeriaanextract. Dit bevordert de nachtrust en werkt slaapopwekkend.

Slaap lekker!

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance