lichttherapie-werking

Wat is de werking van lichttherapie?

Licht heeft een heilzame werking. Het geeft energie en biedt verlichting bij verschillende kwalen. Wat kan lichttherapie voor u betekenen?

Lichttherapie met > daglichtlamp > infraroodlamp > wake-up light

Lichttherapie is een behandeling van lichaam en geest met licht. Doorgaans wordt met lichttherapie ‘daglichttherapie’ bedoeld. Hierbij vermindert en voorkomt winterdepressieve klachten. Dit is in meerdere wetenschappelijke studies aangetoond. Bij lichttherapie zit een patiënt voor een lichtbak of lichttherapielamp, ook wel daglichtlamp genoemd. Door dit een aantal ochtenden achter elkaar te doen en voor minimaal een half uur, kan een winterdepressie verminderd of voorkomen worden.

Lichttherapie tegen winterdepressie

Bij een winterdepressie is iemand vaak erg moe, somber, futloos en prikkelbaar. Omdat deze klachten in het najaar naar boven komen, noemt men het ook wel seizoensgebonden depressie. Deze symptomen ontstaan door een tekort aan daglicht. Daarom ligt de oplossing voor de hand: lichttherapie tegen een winterdepressie. Door het heldere licht van een daglichtlamp wordt het gebrek aan zonlicht gecompenseerd.

 

Lichttherapie bij verschoven slaap-waakritme

Lichttherapie is niet alleen effectief tegen een winterdepressie, maar kan ook helpen uw verschoven slaap-waakritme weer recht te trekken. Als u juist heel vroeg op de avond erg moe bent, kunt u op dat moment even voor de lichttherapielamp zitten. Daardoor wordt u wakkerder en alerter, zodat u uw slaap even uitstelt. Als u juist heel laat naar bed gaat, maar heel moeilijk op kunt staan, kunt u ’s ochtends extra daglicht gebruiken. Dan heeft u ’s ochtends meer energie, zodat u ’s avonds eerder moe bent. Bij moeite met opstaan helpt een Wake-up Light ook heel erg goed.

Lichttherapie thuis

Als een winterdepressie officieel is vastgesteld, wordt vaak lichttherapie bij een instelling als de GGZ voorgeschreven. Daar moeten patiënten dan voor minimaal 5  aaneengesloten ochtenden heen om een half uur voor de daglichtlamp te zitten. Omdat dit veel gedoe met zich meebrengt, zijn er speciale daglichtlampen op de markt gekomen. Daardoor kunt u tegenwoordig ook thuis een behandeling volgen. Naast tijdswinst kan het ook schelen in de portemonnee. De aanschaf van een lamp is maar eenmalig. Ook is het voordeel dat anderen de lamp ook kunnen gebruiken. En u kunt het gebruiken waar en wanneer u maar wilt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *