Gratis verzenden vanaf 40 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Wat is de werking van lichttherapie?

Wat is de werking van lichttherapie?

Licht heeft een heilzame werking. Het geeft energie en biedt verlichting bij verschillende kwalen. Wat kan lichttherapie voor jou betekenen?

Lichttherapie met > daglichtlamp > infraroodlamp > wake-up light

Lichttherapie is een behandeling van lichaam en geest met licht. Over het algemeen wordt met lichttherapie ‘daglichttherapie’ bedoeld. Een daglichtlamp helpt winterdepressie klachten verminderen of voorkomen. Bij lichttherapie zit je voor een lichtbak of lichttherapielamp, ook wel daglichtlamp genoemd. Door dit een aantal ochtenden achter elkaar te doen en voor minimaal een half uur kun je symptomen van een winterdip verlichten.

Lichttherapie tegen winterdepressie

Bij een winterdepressie ben je vaak erg moe, somber, futloos en prikkelbaar. Omdat deze klachten in het najaar naar boven komen, noemen we het ook wel een seizoensgebonden depressie. De symptomen ontstaan door een tekort aan daglicht. Daarom ligt de oplossing voor de hand: lichttherapie tegen een winterdepressie. Door het heldere licht van een daglichtlamp wordt het gebrek aan zonlicht gecompenseerd.

Lichttherapie bij verschoven slaap-waakritme

Lichttherapie is niet alleen effectief tegen een winterdepressie, maar kan ook helpen om je verschoven slaap-waakritme weer recht te trekken. Als je heel vroeg op de avond erg moe bent, kun je op dat moment even voor de lichttherapielamp zitten. Daardoor word je wakkerder en alerter, zodat je je slaap even kan uitstellen. Als je juist heel laat naar bed gaat maar heel moeilijk kunt opstaan, kan je ’s ochtends extra daglicht gebruiken. Dan heb je ’s ochtends meer energie en ben je ’s avonds eerder moe. Bij moeite met opstaan helpt een wake-up light ook heel erg goed.

Lichttherapie thuis

Als een winterdepressie officieel is vastgesteld, wordt vaak lichttherapie bij een instelling als de GGZ voorgeschreven. Daar moeten patiënten dan voor minimaal 5  aaneengesloten ochtenden heen om een half uur voor de daglichtlamp te zitten. Omdat dit veel gedoe met zich meebrengt, zijn er speciale daglichtlampen op de markt gekomen. Daardoor kun je tegenwoordig ook thuis een behandeling doen met een daglichtlamp. Naast het voordeel van tijdswinst kan het ook schelen in de portemonnee. De aanschaf van een lamp is maar eenmalig. Ook is het voordeel dat anderen de lamp ook kunnen gebruiken. En je kan het licht gebruiken waar en wanneer het jou uitkomt.

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance