Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Wereldwijd een miljard mensen met een te hoge bloeddruk

Wereldwijd een miljard mensen met een te hoge bloeddruk

Over de hele wereld hebben 1,1 miljard mensen een te hoge bloeddruk. Dit aantal is sinds 40 jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, dat in het belangrijke medische tijdschrift The Lancet wordt gepubliceerd.

Meer mensen

De verdubbeling van het aantal mensen met een hoge bloeddruk komt deels doordat er meer mensen op aarde zijn. Het aantal mensen is in de afgelopen 40 jaar ook bijna verdubbeld van 4 miljard naar 7,4 miljard. Ook worden we ouder dan vroeger.

Gemiddelde bloeddruk

De gemiddelde bloeddruk is in arme landen en landen met een gemiddeld inkomen gestegen. Bijna de helft van mensen met een verhoogde bloeddruk woont in Azië: China telt 226 miljoen mensen met te hoge bloeddrukwaarden en in India zijn dat er 200 miljoen. De gemiddelde bloeddruk daalt juist sterk in welvarende landen. “Hoge bloeddruk houdt niet langer verband met welvaart, maar met armoede”, zeggen de onderzoekers. Dat heeft waarschijnlijk te maken met betere gezondheidszorg in de rijke landen. Daardoor wordt bloeddruk vaker gemeten; een verhoogde bloeddruk wordt eerder ontdekt en beter behandeld. Ook eten mensen in rijke landen gezonder. In arme landen kan ondervoeding op jonge leeftijd een oorzaak zijn. In Nederland hebben ongeveer 1 op de 6 mensen bloeddrukwaarden die te hoog zijn.

Gevolgen

Een verhoogde bloeddruk is schadelijk voor het hart, hersenen en nieren. Elk jaar sterven er 7,5 miljoen mensen aan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarom is een regelmatige bloeddrukmeting bij mensen met meer risico op hoge bloeddrukwaarden erg verstandig.

Bron: nu.nl

The post Wereldwijd een miljard mensen met een te hoge bloeddruk appeared first on DeGezondheidsblog | Blog.

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance