borstvoeding

Wereld borstvoedingsweek 2016

Deze week is het Wereld borstvoedingsweek. Deze week is in het leven geroepen door WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) om het belang van borstvoeding te promoten. Ieder jaar is er een ander thema en dit jaar is het thema hoe borstvoeding ons kan laten nadenken over de waardering van ons welzijn vanaf het begin van het leven, hoe we elkaar respecteren en hoe we voor de wereld zorgen die we met elkaar delen. Deze week wordt er veel uitleg gegeven waarom borstvoeding belangrijk is in de vorm van voorlichting en kennisverspreiding. Ook is deze week in het leven geroepen om een lans te breken voor ontspannen kolven op het werk of om over te brengen dat langer dan een half jaar borstvoeding geven heel normaal is.

Borstvoeding

Borstvoeding is heel natuurlijk en moedermelk is de beste voeding voor een baby. Moedermelk bevat namelijk alle belangrijke voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Ook wordt moedermelk beter verteerd en opgenomen dan kunstvoeding. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben later minder kans op overgewicht en zijn beter beschermd tegen  allergieën en infecties. Het advies is om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven, zodat het maagdarmkanaal van de baby zich goed kan ontwikkelen om daarna ander voedsel kan verteren. Borstvoeding geven heeft niet alleen voordelen voor de baby, maar ook voor de moeder. Door zo snel mogelijk na de bevalling de baby aan te leggen trekt de baarmoeder samen, waardoor nabloedingen beperkt blijven.

Kolvenmedela kolf

Helaas is borstvoeding geven niet voor elke moeder weggelegd. Soms kan het aanleggen of drinken aan de borst erg pijnlijk zijn voor de moeder. Of soms heeft de baby moeite met aanhappen. Wanneer moeders toch graag moedermelk geven, kunnen zij gaan kolven. Met een kolf kunnen zij moedermelk afkolven en de afgekolfde melk kunnen ze later aan hun baby geven. Maar een kolf is natuurlijk ook geschikt wanneer de moeder weer aan het werk gaat of haar kindje niet steeds zelf kan of wil aanleggen.

WABA

WABA is een netwerk van organisaties en individuen die vinden dat borstvoeding een recht is voor alle kinderen en moeders op de wereld. Zij beschermen, promoten en ondersteunen dit recht door middel van allerlei acties. WABA heeft Wereld borstvoedingsweek uitgeroepen tot een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Bronnen: Waba.org en lalecheleague.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *