Zelf bloeddruk meten: wat zijn de voor- en nadelen? | Blog - Shopvoorgezondheid
Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Wat zijn de voor- en nadelen van zelf bloeddruk meten?

Wat zijn de voor- en nadelen van zelf bloeddruk meten?

Je bloeddruk zegt veel over je gezondheid. Met een te hoge bloeddruk heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar vaak blijft dit onopgemerkt. Het kan daarom verstandig zijn om je bloeddrukwaarden in de gaten te houden. Lees meer over de voor- en nadelen van thuis zelf bloeddruk meten.

Waarom bloeddruk controleren?

Het hart pompt continu bloed door de aders en dat geeft druk op de bloedvaten. Dit noemen we bloeddruk. Een te lage bloeddruk is niet direct gevaarlijk, maar kan wel klachten zoals duizeligheid met zich meebrengen. Bij een te hoge bloeddruk moet je alerter zijn: dit is een gezondheidsrisico en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Als je bloeddruk te hoog is, merk je dit vaak niet eens en daardoor kun je er lange tijd mee rondlopen zonder het te weten.

Voor een goede gezondheid is regelmatig je bloeddrukwaarden meten dus nuttig. Vooral bij risicofactoren voor een te hoge bloeddruk, zoals te weinig beweging, spanningen en stress, een ongezond voedingspatroon, overgewicht, roken en erfelijkheid. Verder wordt de kans op een hoge bloeddruk groter naarmate je ouder wordt (vanaf 35 jaar). Moet je op doktersadvies je bloeddruk vaker controleren? Dan kan een bloeddrukmeter voor thuisgebruik iets voor jou zijn.

Voor- en nadelen van bloeddrukmeting bij de huisarts

Veel mensen doen een bloeddrukmeting bij de huisarts. Het grote voordeel is dat je dan de specialistische blik van een dokter hebt. Maar de tijd is bij de huisarts beperkt en je moet een afspraak maken voordat je terecht kunt. Dat is vooral een nadeel als je vaker je bloeddrukwaarden moet controleren. Ook zijn we bij de dokter onbewust vaak meer gespannen dan thuis en die spanning kan de bloeddrukmeting negatief beïnvloeden, waardoor het meetresultaat een vertekend beeld kan geven. Dat noemen we het witte-jassen-syndroom.

Voor- en nadelen van thuis bloeddruk meten

Zelf bloeddruk meten kan ook veel voordelen hebben. Allereerst omdat je kunt meten waar en wanneer het jou uitkomt. Als het voor jou belangrijk is om je bloeddrukwaarden regelmatig te controleren, hoef je daarvoor dus niet steeds naar de huisartsenpraktijk en dat bespaart tijd. Wanneer je thuis meet, is de sfeer meer ontspannen. Je loopt daardoor minder risico dat de resultaten beïnvloed worden door stressgevoelens dan bij de huisarts.

Maak je je snel zorgen? Dan is een bloeddrukmeting voor thuis minder geschikt voor jou. Het effect kan dan juist zijn dat je je druk gaat maken over je meetresultaten, wat weer kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Ook kun je in de verleiding komen om vaker dan nodig is je bloeddrukwaarden te controleren. Hierdoor krijg je mogelijk een verkeerd beeld van hoe het ervoor staat.

Thuis bloeddruk meten of bij de dokter?

Of je nu je bloeddruk bij de huisarts meet of thuis: het is altijd goed om de bloeddruk in de gaten te houden, vooral als je een van de risicofactoren voor een hoge bloeddruk hebt. Bij de dokter heb je een professionele blik en kun je meteen vragen stellen over je bloeddrukwaarden. In een ontspannen thuissituatie is de meting zo gebeurd en kun je ontwikkelingen in je bloeddruk makkelijker volgen. Met een bloeddrukmeter voor thuis kun je je bloeddrukwaarden eenvoudig zelf meten.

Meer weten?

Wil je meer weten over een gezonde leefstijl of heb je een persoonlijk productadvies nodig? Neem gerust contact met ons op.

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance