Wat is lichttherapie? | Blog Shopvoorgezondheid - Shopvoorgezondheid
Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Wat is lichttherapie?

Wat is lichttherapie?

Licht heeft een heilzame werking. Je krijgt er energie van, het helpt kwaaltjes verlichten en het kan bijdragen aan een positiever gevoel. Wat is lichttherapie en wat kan het voor jou betekenen? Wij vertellen je graag meer.

Lichttherapie is een behandeling van lichaam en geest waarbij je gebruik maakt van de helende werking van licht. Licht heeft veel invloed op onze biologische klok en gezondheid. Hebben we het over lichttherapie, dan bedoelen we daar vaak daglichttherapie mee. Deze lichttherapievorm wordt vaak ingezet om klachten van een winterdepressie te voorkomen of verlichten. De positieve effecten van licht op ons welzijn zijn in meerdere wetenschappelijke studies aangetoond. Zo zorgt het voor meer energie en verbetert het de stemming. 

Lichttherapie tegen winterdepressie

In het donkere seizoen zien we minder daglicht en kun je last krijgen van de winterblues. Bij zo’n winterdepressie is iemand vaak erg moe, somber, futloos en prikkelbaar. Omdat deze klachten in het najaar naar boven komen, noemt men het ook wel een seizoensgebonden depressie. De symptomen ontstaan vaak door een tekort aan natuurlijk licht, waardoor je biologische klok ontregeld kan raken. In de herfst en winter is het sneller donker en word je overdag dus minder aan licht blootgesteld. Hierdoor gaat je lichaam meer van het slaaphormoon melatonine aanmaken en voel je je slaperig. Herkenbaar?

Lichttherapie helpt tegen een winterdepressie door het gebrek aan zonlicht te compenseren met helder licht dat vergelijkbaar is met zonlicht. Met een daglichtlamp of lichttherapielamp kun je thuis de symptomen van een winterdepressie bestrijden. Dat doe je door dagelijks minimaal een half uur voor zo’n lamp te gaan zitten, het liefst in de ochtend. Je kunt tussendoor multitasken, dus lees gerust een boek of eet je ontbijt terwijl je in het licht zit. Na ongeveer 1 tot 2 weken voel je je meestal al een stuk fitter en energieker. Veel mensen beginnen met lichttherapie als het weer langer donker is, dus rondom september of oktober.

Lichttherapie bij verschoven dag- en nachtritme

Lichttherapie is niet alleen effectief tegen een winterdepressie, maar kan ook helpen om een verschoven slaap- en waakritme weer recht te trekken. Werk je bijvoorbeeld in nachtdiensten en ben je heel vroeg op de avond erg moe, dan kun je op dat moment voor de lichttherapielamp zitten. Door het lichtbad voel je wakkerder en alerter en kun je je slaap nog even uitstellen. Als je juist heel laat naar bed gaat maar heel moeilijk op kunt staan, kun je het beste in de ochtend gebruik maken van lichttherapie. Dan heb je ’s ochtends meer energie en ben je ’s avonds eerder moe. Heb je moeite met opstaan? Dan helpt een wake-up light ook heel goed.

Lichttherapie thuis toepassen

Is bij jou officieel een winterdepressie vastgesteld? Dan krijg je vaak lichttherapie voorgeschreven, bijvoorbeeld bij een GGZ-instelling. Daar moeten patiënten dan voor minimaal 5 aaneengesloten ochtenden heen om een half uur voor de daglichtlamp te zitten. Omdat dit veel gedoe met zich meebrengt, zijn er nu ook veel daglichtlampen voor thuisgebruik op de markt. Dit bespaart meer tijd en kan ook schelen in de portemonnee, want de aanschaf van een lamp is maar eenmalig en je kunt er gebruik van maken op elk gewenst moment. Nog een voordeel is dat anderen de lamp ook kunnen gebruiken. Zo profiteer je samen van de positieve effecten van licht! Bekijk hier de beste lichttherapielampen voor thuis.

Persoonlijk advies nodig? Wij helpen graag!

Wil je meer informatie of heb je een persoonlijk productadvies over de voordelen van lichttherapie nodig? Neem contact met ons op!

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance