zon - daglichtlamp - energie

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is een lamp voor lichttherapie. De lampen worden gebruikt door mensen die last hebben van een tekort aan daglicht in het najaar of vanwege een tijdverschil. Door het tekort aan daglicht kunnen ze erg moe, neerslachtig en futloos zijn. Dit zijn symptomen van een winterdipje (een vorm van seizoensgebonden depressie, ook wel winterdepressie).Maar ook worden daglichtlampen gebruikt om een verschoven dag-/nachtritme door ploegendiensten of jetlag te herstellen.

Hoe werkt een daglichtlamp?

Een daglichtlamp straalt een hoog aantal lichteenheden uit. Dit wordt uitgedrukt in lux. De meeste daglichtlampen stralen zo’n 10.000 lux uit op 10 cm afstand. Doordat u dit heldere licht opneemt, compenseert u het gebrek aan zonlicht. Afhankelijk van de lichtsterkte, de duur van de lichttherapie en de ernst van uw klachten, kunt u binnen 2 weken aanzienlijk minder last van uw somberheid of een energietekort hebben. U kunt een daglichtlamp ook preventief gebruiken, om klachten te voorkomen.

Een daglichtlamp kopen

Er is een groot aanbod aan lichttherapielampen. Dat maakt het soms moeilijk een lamp te kiezen. U kunt in ieder geval op het volgende letten:

  • Wat is de maximale lichtsterkte?
  • Zit er een timer op?
  • Zit er een dimmer op?
  • Hoe groot en zwaar is de lamp?

Wilt u onafhankelijk advies bij de aankoop van een lamp? Lees dan het onderzoek van de Consumentenbond. Daaruit blijkt (zoals vaker) dat de duurste lampen niet per definitie beter zijn dan goedkopere exemplaren.

Daglichtlampen: wit licht of blauw licht?

Daglichtlampen zijn op meerdere manieren in te delen. Zo kunt u de lampen indelen op lichtkleur. De meeste lampen geven een fel wit licht. Hierbij wordt een lichtsterkte van 10.000 lux geadviseerd. Kiest u voor een daglichtlamp met blauw licht, dan is een lichtsterkte van 250 lux al voldoende. Het effect is gelijkwaardig aan wit licht van 10.000 lux. De lichttherapielampen met blauw licht bevatten LED-lampjes. De reguliere daglichtlampen hebben vaak speciaal TL-licht, alhoewel de modernere lampen ook steeds vaker met LED-licht worden ontwikkeld. Daardoor worden de lampen compacter en minder warm bij gebruik.

Daglichtlamp test Consumentenbond

Daglichtlampen van bekende merken

Er komen steeds meer merken bij op het gebied van lichttherapie, maar Philips, Innolux (voorheen: Innosol) en Beurer zijn toch wel de marktleiders in Nederland. Wij hebben voor u een selectie gemaakt in betrouwbare daglichtlampen.Voor advies kunt u ons ook gewoon bellen binnen de webshop.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *