wat-is-de-houdbaarheid-van-zonnebrand

Wat is de houdbaarheid van zonnebrand?

Op flesjes en tubes zonnebrandcrème staat een symbool van een geopend potje, met daarnaast een getal. Dat getal duidt aan hoeveel maanden de zonnebrandcrème nog houdbaar is na openen. Meestal is de houdbaarheid van zonnebrand 12 maanden. Moet u de zonnebrandcrème na een jaar dan weggooien?

UV-beschermingsfactor

Jetske Ultee, huidarts en onderzoeker, geeft aan dat de houdbaarheidsaanduiding op zonnebrandcrème gaat over de kans op besmetting van het product en de stabiliteit van de crème. Het gaat niet zozeer over de werking van de filters. Haar advies is dan ook simpel: “Ik raad aan om voor de zekerheid ieder jaar een nieuw flesje zonnebrand te kopen. De kans op een verminderde werking is extra groot bij verhitting en blootstelling aan licht. En als het flesje nog ongeopend in de la ligt? Dan kunt u met een gerust hart gaan smeren. Een gesloten product is minimaal 30 maanden houdbaar.”

Rare kleur

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de houdbaarheidsdata van zonnebrandcrème. Uit dit onderzoek blijkt dat zonnebrandmiddelen een jaar later nog een even grote beschermingsfactor bieden. Daarom zijn ze het niet eens met Ultees uitspraak dat u beter ieder jaar een nieuwe zonnebrandcrème kunt kopen. Wel waarschuwt de Consumentenbond dat als de crème vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden, u de zonnebrand weg moet gooien.

Bron: libelle.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *