Waarom de een beter tegen de hitte kan dan de ander

Het wetenschappelijke tijdschrift Quest laat lezers vragen insturen, die zij dan beantwoorden. Wij vonden de vraag ‘Waarom kan de een beter tegen de hitte dan de ander?’ een interessante vraag. 

Lichaamstemperatuur

Per persoon verschilt de lichaamstemperatuur waarop het lichaam in actie komt tegen extremen zoals warmte en kou. De bloedvaten in de huid zetten bij de een sneller uit dan de ander. Daardoor geven we overtollige hitte af aan de omgeving. De een zweet ook sneller dan de ander. Zweten helpt om af te koelen, omdat de verdamping van water energie kost. Hoe goed iemand tegen de hitte kan, hangt onder andere af van de genen, hormoonhuishouding, gedrag en de algemene conditie. Mensen met overgewicht koelen minder makkelijk af, omdat het lichaamsvet een isolerende werking heeft. Mannen zweten sneller dan vrouwen en dus kunnen zij vaak beter tegen de hitte. Daarnaast gaan sommige mensen bij warmte vanzelf langzamer bewegen, terwijl anderen even actief blijven. Die laatsten krijgen het daardoor sneller warm.luchtkoeler

Afkoelen

Als u niet goed tegen de hitte kunt, dan kunt u baat hebben bij een ventilator. Door het koele briesje kunt u wat makkelijker afkoelen. Maar wanneer een ventilator niet het gewenste effect heeft, dan is een airco een veel beter idee. Alleen is een airco niet zomaar iets wat u even koopt. Een luchtkoeler is een goede tussenoplossing. Het is een mobiel apparaat dat met koud water voor een echte verkoeling in huis zorgt.

Bron: quest.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *