glutenintolerantie - brood

Veel mensen weten niet dat ze glutenintolerant zijn

In Nederland blijken er veel mensen te zijn met een glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd. Alleen weten heel veel mensen dat niet van zichzelf. Daarom wil de Nederlandse Coeliakie Vereniging meer bekendheid geven aan coeliakie.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij mensen geen gluten kunnen verdragen. Gluten zijn voedingsstoffen in bepaalde graansoorten en zitten dus in veel soorten brood, ontbijtgranen, beschuit enzovoorts. Door een aantasting van de dunne darm worden gluten niet goed opgenomen en veroorzaakt het vooral buikpijn, diarree en een aanhoudende vermoeidheid. Vrouwen hebben vaker coeliakie dan mannen en in Nederland heeft  1 op de 150 een glutenintolerantie.

Heb Ik Coeliakie?

De Nederlandse Coeliakie Vereniging wil met de campagne ‘Heb Ik Coeliakie’, die gisteren gestart is, extra aandacht vragen voor coeliakie. Daarmee hopen ze dat patiënten sneller de juiste diagnose krijgen. Want dat duurt vaak jaren. En dat terwijl coeliakie vaak makkelijk vast te stellen is. “Maar dan moeten artsen wel denken aan coeliakie als mogelijke oorzaak”, aldus Gerd Bouma, hoogleraar maag-, darm- en leverziekten aan het VUmc in Amsterdam.

Diagnose

De meeste mensen krijgen pas op volwassen leeftijd de juiste diagnose coeliakie. Daarvan is ongeveer een kwart ouder dan 50. Dat komt omdat veel patiënten in eerste instantie geen symptomen hebben. Maar op langere termijn krijgen ze een tekort aan bepaalde voedingsstoffen door de glutenintolerantie, waardoor botontkalking of bloedarmoede kan ontstaan. Ook kunnen mensen pas na de start van een glutenvrij dieet merken dat ze ineens meer energie krijgen.

Zelftestgluten-check

Natuurlijk kunt u naar de dokter gaan als u denkt coeliakie te hebben. Maar ook kunt u (eerst) een zelftest doen. Deze coeliakie-zelftest heeft hoge betrouwbaarheid: maar liefst 97%. En binnen 5 minuten weet u het resultaat al.

Bron: Nu.nl 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *