Van hardlopen worden we slimmer - Blog Shopvoorgezondheid - Shopvoorgezondheid
Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Van hardlopen worden we slimmer

Van hardlopen worden we slimmer

Hardlopen is niet alleen goed voor onze spieren, gewrichten en hart en longen, maar uit onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen hardlopen en een ‘jonger’ brein. Tijdens een hardloopsessie werken het hart en de longen harder en daardoor wordt er meer zuurstofrijk en glucoserijk bloed naar onze hersenen gepompt.

Grotere hippocampus

Hardlopen bevordert de groei van nieuwe zenuwcellen (neurogenese ) en de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenese), volgens J. Carson Smith, Ph.D., docent aan de universiteit van Maryland. “We weten dat neurogenese en angiogenese zorgen voor een volumetoename van het hersenweefsel, wat normaalgesproken krimpt bij het ouder worden.” In een onderzoek werd gevonden dat oudere mensen die regelmatig trainden een 2% grotere hippocampus (dat deel van de hersenen dat verbonden is met leren en geheugen) hadden. Dat lijkt misschien weinig, maar wetende dat onze hippocampus nauwelijks of zelfs niet meer groeit tijdens de volwassenheid, is het toch behoorlijk.

Tegen dementie

Regelmatig hardlopen bevordert ook ons leervermogen, het opslaan van nieuwe informatie en herinneringen. Dat impliceert dat het leeftijdsgerelateerde dementie kan tegenhouden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij de ziekte van Alzheimer de hippocampus aangetast is. Zo kunnen we dementie dus voor zijn.

Beter plannen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die net fysieke inspanning hebben geleverd beter zijn in het uitvoeren van mentale tests. Regelmatig een hardlooprondje maken kan ons helpen beter besluiten te nemen, te plannen en organiseren.

Optimistischer

Inspannende lichaamsbeweging kan net zo effectief zijn als bepaalde anti-depressiva, die met de neurotransmitters serotonine en norepinefrine werken. Aerobe training heeft hetzelfde effect.

De deur uit!

Dus hoe het weer ook is: ga de deur uit. Regelmatig hardlopen is dus niet alleen gezond, maar maakt ons ook slimmer. En vrolijker. En dat kunnen sommige mensen wel gebruiken in het seizoen van de winterdip.

Bron: runnersweb.nl

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance