Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Van Blue Monday naar Happy Monday

Van Blue Monday naar Happy Monday

De feestdagen zijn voorbij, die goede voornemens willen maar niet van de grond komen, de vakantie lijkt mijlenver en het is ook nog maandag. Op 15 januari ‘vieren’ we Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Het hoeft echter helemaal geen baaldag te worden. Met deze 5 tips maak je van Blue Monday een Happy Monday.

1. Maak een lijst met dingen die jou blij maken

Zie Blue Monday in plaats van als deprimerende dag juist als moment om stil te staan bij wat jou gelukkig maakt en besteed hier extra aandacht aan. Vaak zit dat geluk ‘m in kleine dingen. Van een kop koffie in de ochtend tot een wandeling in de natuur. Maak een lijst van alles wat een glimlach op je gezicht tovert. En nog beter: ga er zo snel mogelijk mee aan de slag.

Vind je het lastig om iets te bedenken? Wij geven wat inspiratie:

  • Eindeloos luisteren naar je favoriete liedje
  • Een complimentje krijgen of geven
  • Je favoriete gerecht in je lievelingsrestaurant eten
  • Genieten van een lang bad of een uitgebreide douche
  • Met een vriend of vriendin een goed telefoongesprek voeren
  • Een (huis)dier aaien
  • Nostalgische spelletjes spelen
  • Verse bloemen in huis
  • Eindelijk die film kijken die al heel lang op jouw lijstje staat
  • Een heerlijk recept ontdekken

Je zal zien dat stilstaan bij klein geluk vrolijk maakt. Wil je deze traditie ook na Blue Monday voortzetten? Dan hebben we een leuke tip: doe mee aan de 100 Happy Days Challenge. Je maakt dan voor een periode van 100 dagen elke dag een foto van iets waar je blij van wordt. Het voordeel is dat je bewust op zoek gaat naar geluksmomentjes en meteen een herinnering creëert in de vorm van een leuk kiekje.

2. Blijf werken aan goede voornemens

Vaak hebben we, zodra het nieuwe jaar begint, het idee dat we alles direct op orde moeten hebben: meer sporten, gezonder eten, de financiële situatie verbeteren… En het liefst zo snel mogelijk. Als het vervolgens niet wil lukken, voelen we ons slecht en zijn de goede voornemens al helemaal van de baan.

Pak het dit jaar anders aan. Wees trots op wat je wel al bereikt hebt en maak toekomstige doelen haalbaar door ze in te delen in kleine stapjes, zodat je snel dingen kunt afstrepen. Een voorbeeld: zet het grote en vage doel ‘gezond eten’ om in ‘elke dag een gezond ontbijt maken’. Begin bijvoorbeeld met ’s ochtends een lekkere smoothie mixen. Daarna bouw je je doel steeds verder uit: zo kun je aan dat gezonde ontbijtje toevoegen dat je 3 keer per week een verantwoorde avondmaaltijd gaat bereiden. Vier al je kleine successen, daar haal je weer nieuwe motivatie uit.

3. Plan een vakantie of leuke activiteit

Ergens zin in hebben verhoogt ons geluksgevoel. Weet je nog hoe je je als kind kon verheugen op gebeurtenissen? Met diezelfde blik kan je leuke activiteiten plannen waar je de komende tijd naar uit kunt kijken. Tijdens de donkere dagen dromen we vaak weg bij de gedachte aan vakantie. Maak op Blue Monday vakantieplannen, zodat je iets leuks hebt om naar uit te kijken.

Je hoeft natuurlijk niet per se een reis te boeken: je kan ook een ander leuk vooruitzicht plannen. Bedenk wat je de komende tijd allemaal wil ondernemen en maak plannen. Bemachtig tickets voor een concert of festival waar je graag naartoe wil, maak een afspraak bij de schoonheidssalon, nodig vrienden uit voor een dagje pretpark: alles kan. De voorbereiding alleen al brengt je in de sfeer.

4. Focus op positieve gedachten

We snappen dat het verleidelijk is om te balen als het regent, het weekend weer voorbij is en er een drukke, hectische week aan komt. Maar levert het niet veel meer energie op als je je focust op wat wél goed gaat? Er zijn veel manieren om jezelf hierin te trainen. Maak bijvoorbeeld complimentenkaartjes en hang ze op een opvallende plek in huis als herinnering aan jouw goede kwaliteiten. Of houd een dagboekje bij waarin je elke dag beschrijft waar je dankbaar voor bent. Noteer minstens 3 punten die een fijn gevoel geven of waar je trots op bent.

5. Lach volop

We weten allemaal dat lachen gezond is. Charlie Chaplin wijdde er zelfs een liedje aan. Het heeft veel voordelen voor de gezondheid: lachen ontspant je lijf, is goed voor de spieren, zorgt voor de productie van ‘geluksstofjes’ en vermindert stress. Daarnaast vinden anderen ons leuker als we veel lachen, waardoor we makkelijker contact maken met onze medemensen.

Toch zijn er van die dagen waarop dit niet altijd lukt. Dan helpt het om bewust op zoek te gaan naar iets wat je aan het lachen maakt. Met een kind spelen, een kietelsessie, grappige herinneringen ophalen met familie, een cabaretshow bezoeken en comedyseries- en films kijken: genoeg manieren om de lachspieren te trainen. Werkt dit allemaal niet, dan kun je altijd doen alsof. Onze hersenen weten het verschil niet tussen een echte en een nagemaakte glimlach.

Happy Blue Monday!

Met deze tips maak jij van Blue Monday een mooie dag. Je kunt deze adviezen het hele jaar door gebruiken, op ieder moment dat je een positieve boost nodig hebt.

Voel je je in de donkere maanden vaak somber, vermoeid en futloos? Lichttherapie met een daglichtlamp brengt licht in de duisternis! Deze geluksmaker bootst de positieve effecten van natuurlijk zonlicht na en helpt je om symptomen van de winterblues snel tegen te gaan. Bekijk onze daglichtlampen en geef jezelf een energieboost!

Wat maakt jou gelukkig?

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance