rugklachten bij kinderen

Vaker rugklachten bij kinderen

Kinderen die na 1995 zijn geboren, hebben volgens stichting Houding Netwerk Nederland vaker rug-, nek- en schouderklachten. Daarmee gaan ze vaker naar fysiotherapeuten en oefentherapeuten. Precieze cijfers zijn er niet, omdat er geen verwijzing van een arts nodig is voor kinderen met zulke klachten.

Recht zitten

Volgens artsen moeten kinderen leren om recht te zitten. Orthopedisch chirurg Piet van Loon zegt tegen het AD: “”Het begint al bij baby’s die te weinig op hun buik worden gelegd en te veel in stoeltjes zitten. Een gezonde houding moet je vroeg aanleren.” Het is dus eigenlijk het advies om baby’s vaker op hun buik te leggen en zelfstandig te laten zitten, zonder continu behulp van een stoeltje.

Te veel zitten

Kinderen vanaf 4 jaar zitten juist vaak te veel. Dat komt meestal door het gebruik van tablets, mobiele telefoons en gameconsoles. Neurochirurg André Grotenhuis van het Radboudumc zegt daarop dat kinderen vanaf hun 4e bijna de hele dag op school zitten en achter de computer hangen. Daardoor is er veel te veel druk op de tussenwervelschijven van de ruggengraat. Veel bewegen (buiten spelen) is dus het devies.

Actief zittenTogu wiebelkussen

Wanneer kinderen toch veel (moeten) zitten, dan kunnen lichamelijke klachten worden verminderd door actief zitten. Dat kan met een wiebelkussen bijvoorbeeld. Door op een wiebelkussen te zitten, moet het lichaam continu balans zien te vinden. En dat kan alleen door een goede lichaamshouding, waardoor de rugspieren sterk en soepel worden. Sterke rugspieren zorgen andersom ook weer voor een betere lichaamshouding, wat de kans op rugklachten, nekklachten en schouderklachten verminderd.

Bron: nu.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *