Blog teken- teken in gras

Top-tips tegen teken

De lentezon laat zich de laatste dagen volop zien en we gaan weer vaker naar buiten. Heerlijk! Maar hoe meer we de natuur opzoeken door te wandelen, fietsen en tuinieren, hoe groter de kans op een tekenbeet. Bescherm uzelf tegen teken met onze tips en geniet optimaal in de buitenlucht.

Deze week is het de Week van de Teek, bedoeld om aandacht te vragen voor de gevaren van de zo onschuldig ogende teken. De teek is een klein, spinachtig beestje dat in bossen, parken, duinen, heide en tuinen leeft. In de periode maart tot en met oktober is deze bloedzuigende parasiet actief. Teken voeden zich met het bloed van mensen en dieren en kunnen allerlei ziektes meedragen, met als bekendste de levensbedreigende ziekte van Lyme. Als ze hun ‘gastheer’ bijten, kan diegene besmet raken. Met alle gevolgen van dien.

De impact van teken in Nederland

Teken komen in Nederland steeds vaker voor en dat heeft grote gevolgen. Jaarlijks worden 1,3 miljoen Nederlanders gebeten door een teek, waarvan afgelopen jaar 27.000 de ziekte van Lyme opliepen als gevolg van de tekenbeet. Een verviervoudiging ten opzichte van 20 jaar geleden!

Anti-teken-tips

Vooral met het mooie weer is het belangrijk om goed op te letten als u de natuur in gaat. Dit kunt u doen om uzelf voor te bereiden en de gevolgen van een eventuele tekenbeet te beperken:

1. Draag bedekkende kleding.

Kies voor lange mouwen en lange broekspijpen en stop de broekspijpen in de sokken. Er zijn zelfs speciale anti-tekensokken die zijn geïmpregneerd met een insectenwerend middel. Draag ook een pet om te voorkomen dat een teek op de hoofdhuid, achter de oren of in de nek kruipt.

2. Gebruik een anti-insectenmiddel als u naar buiten gaat.

Smeer of spray uzelf in met een anti-insectenmiddel, zoals een speciale anti-tekenspray met DEET om teken op afstand te houden.

3. Vermijd zo veel mogelijk hoog gras, struiken en planten.

Gaat u wandelen? Kijk dan uit voor hoog gras, struiken, planten en bladeren. Dit zijn de meest geliefde plekjes van teken.

Teken -wandelen in het bos

4. Controleer uzelf en uw kinderen altijd na een natuurbezoek.

Loop alle plekken op het lichaam na waar teken graag zitten, zoals knieholtes, ellebogen, oksels, de bilnaad, liezen en de haargrens.

5. Snoei planten en struiken en maai het gras regelmatig.

Gaat u lekker in de tuin zitten of tuinieren? Let op: teken houden zich hier vaak schuil, dus is het belangrijk om te vermijden dat ze zich verstoppen in uw planten en struiken. Daarnaast is het goed om te weten dat teken niet van zon houden. Kies indien mogelijk voor planten en struiken die het goed doen op zonnige plekken.

6. Bent u toch gebeten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk.

Doe dit binnen 24 uur met een tekentang. Pak met de tang de teek zo dicht mogelijk op de huid beet bij de kop zonder de teek fijn te knijpen. Trek ‘m voorzichtig en recht uit de huid. Desinfecteer na afloop de beetplek.

7.Schrijf de datum van een tekenbeet op.

Zo kunt u bij gezondheidsklachten snel achterhalen wanneer u gebeten bent.

Tips tegen teken - Wist u dat

Wist u dat…

  • Teken niet uit bomen vallen? Ze kunnen ook niet springen of vliegen. De beestjes verstoppen zich in struiken, gras en bladeren.
  • Maar 40 tot 60 procent van de tekenbeten te herkennen is aan een rode plek? Dat betekent dus dat u er zonder het te weten misschien wel mee rondloopt.
  • Beroemdheden als Alec Baldwin, Avril Lavigne, Ben Stiller, Richard Gere, George Bush en in Nederland onder anderen Jack Spijkerman en Floortje Dessing slachtoffer zijn geweest van een tekenbeet en de ziekte van Lyme?
  • Heeft u nog tips om een tekenbeet te voorkomen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *