onderzoek-winterdepressie

Onderzoek lichttherapie bij winterdepressie wint prijs

Dat lichttherapie een winterdepressie vermindert en voorkomt, dat is inmiddels wel bewezen. Maar hoe het precies werkt, is nog altijd onduidelijk. Maan van de Werken, promovenda aan de Universiteit van Groningen en lid van de vakgroep Chronobiologie gaat onderzoek doen naar mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de werking van lichttherapie bij winterdepressie. Zij heeft met dit voorstel € 15.000,- gewonnen van Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid, waarmee ze haar lichttherapie onderzoek kan financieren.

De bijdrage van het onderzoek lichttherapie aan de praktijk

De voorzitter en de voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van SOLG vertellen dat dit onderzoek de geldprijs gewonnen heeft, omdat dit onderzoek belangrijke nieuwe moleculaire routes voor lichteffecten op depressie opleveren en de resultaten daarvan belangrijk zijn voor onderzoek naar depressie in het algemeen. Ook geven zij aan dat dankzij het onderzoek lichttherapie effectiever kan worden ingezet als behandeling. De directeur van SOLG, Toine Schoutens, vindt het ook belangrijk dat mensen stilstaan bij de problemen rondom wintertijd en dat licht een eenvoudige oplossing kan zijn om sombere gevoelens door een winterdepressie te bestrijden.

Winterdepressie in Nederland

Ongeveer 11,5% van de Nederlandse bevolking heeft last van deze seizoensgebonden depressie. De winterblues zijn een mildere vorm van een winterdepressie. Zo’n tweederde van al deze mensen is een vrouw tussen de 16 en 55 jaar. Bij driekwart van deze mensen is lichttherapie effectief tegen de sombere najaarsgevoelens. Het voordeel van lichttherapie ten opzichte van een behandeling met medicijnen is dat lichttherapie nauwelijks bijwerkingen geeft en dat vrijwel iedereen lichttherapie zonder problemen kan volgen Wel is het belangrijk dat men eerst de huisarts benadert om zeker te weten dat het gaat om een winterdip en om de juiste begeleiding te krijgen bij het gebruik van een lichttherapielamp.

SOLG zal de prijs aan van de Werken uitreiken tijdens het symposium ‘Licht & gezondheid voor de Eerstelijnszorg’ op 15 november in Eindhoven.

Bron: Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *