Onderhoud luchtbevochtiger: onze tips | Blog Shopvoorgezondheid - Shopvoorgezondheid
Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Onderhoud van je luchtbevochtiger: onze tips

Onderhoud van je luchtbevochtiger: onze tips

In de winter is er een grotere kans op droge lucht binnenshuis doordat het kouder is en de verwarming vaker aan staat. Vaak merk je dat direct aan een droge neus of keel, gebarsten lippen of minder makkelijk ademen bij verkoudheid. Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden en gezonde lucht te verspreiden. Het is wel belangrijk om het juiste onderhoud uit te voeren voor een blijvend goede werking en luchtkwaliteit.

Tip 1- Reinigen voor gebruik

Haal je het apparaat na langere tijd weer uit de kast? Dan is het altijd verstandig om eerst het water uit het waterreservoir te halen en de watertank goed schoon te maken voordat je ‘m weer bijvult. Nog beter is het om het apparaat te ontkalken, vooral als het een tijdje heeft stilgestaan. Voor een grondige reiniging kun je een ontkalkingsmiddel voor luchtbevochtigers gebruiken. Door te ontkalken voorkom je harde aanslag door kalkafzetting en zorg je voor een langere levensduur van het apparaat.

Ontkalken werkt zo:

  • Maak het waterreservoir leeg.
  • Vul het met ontkalkingsmiddel of azijn en laat dit een tijdje intrekken (zie gebruiksinstructies van het product dat je gebruikt).
  • Giet het waterreservoir leeg.
  • Eventueel kun je het reservoir schoonmaken met een vochtige of droge doek.
  • Vul het water bij.
  • Wil je het apparaat na reinigen opbergen? Zorg dan dat het reservoir goed droog is.

Minimaal 1 keer per maand ontkalken is aan te raden, maar elk apparaat heeft zo z’n eigen gebruiksadvies. Zo zijn er ook apparaten waarbij 1 keer in de week ontkalken nodig is. In de handleiding lees je hoe vaak dit nodig is voor jouw type luchtbevochtiger.

Tip 2 – Zorg altijd voor schoon water in het waterreservoir

In het water van je luchtbevochtiger kunnen makkelijk bacteriën ontstaan door stilstaand water bij kamertemperatuur. Om het apparaat in topconditie te houden is het goed om regelmatig het waterreservoir te controleren en het water te verversen. Hoe vaak dat nodig is, hangt af van de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte.

Over het algemeen kun je zeggen dat het verstandig is om het waterreservoir minimaal 1 keer per week te legen en schoon te maken. Maar als het water op is, dan kun je het natuurlijk direct bijvullen. Raadpleeg de handleiding om te zien wat voor jouw apparaat geadviseerd wordt om de waterkwaliteit optimaal te houden.

Tip 3 – Check het filter

Veel luchtbevochtigers maken gebruik van een filter om bacteriën, schimmels en kalk tegen te gaan en te blijven genieten van gezonde lucht. Dat filter moet je wel zo nu en dan vervangen. Vaak is dit zo rond de drie tot zes maanden, afhankelijk van het merk luchtbevochtiger en type filter.

Ook als je merkt dat er veel stof in het filter zit of deze verkleurd is, kun je het filter beter vervangen. Sommige luchtbevochtigers geven op een scherm aan wanneer dit moet gebeuren. Doet jouw luchtbevochtiger dit niet of heb je twijfels over wanneer je het filter moet vervangen, lees dan de handleiding voor advies.

Permanent filter

Er zijn ook luchtbevochtigers met een ingebouwd filter, zodat je dit niet hoeft om te wisselen. Je moet dan wel het filter reinigen. In veel gevallen geldt dat je dit het beste 1 keer per maand kunt doen bij dagelijks gebruik. In de handleiding van jouw apparaat lees je hoe het precies werkt.

Tip 4 – Controleer het ontkalkings- of demineralisatiepatroon

Sommige luchtbevochtigers maken gebruik van een ontkalkingspatroon. Zo’n patroon gaat kalkvorming in het apparaat tegen en onthardt het water. Het verlengt de levensduur van het apparaat en draagt bij aan een optimale luchtkwaliteit. Afhankelijk van de waterhardheid en het type luchtbevochtiger is vervangen meestal om de 1 tot 3 maanden nodig. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet. Wil je zeker weten of je het op de juiste manier doet, raadpleeg dan de handleiding van je luchtbevochtiger.

Bij gebruik van een Ionic Silver Stick voor Boneco luchtbevochtigers

De Ionic Silver Stick zet de antibacteriële eigenschappen van zilver in om bacteriën en ziektekiemen uit het water te houden. Het is aan te raden om de Silver Stick minimaal eens per jaar te vervangen.

Bij gebruik van een Water Cube voor Stadler Form luchtbevochtigers

Ook de Water Cube houdt je luchtbevochtiger vrij van bacteriën en ziektekiemen. Deze speciale reinigingskubus laat zilverionen vrij in het water en remt zo de groei van bacteriën en ziektekiemen. Voor de beste werking wordt geadviseerd om de Water Cube 1 keer per jaar toe te voegen aan het water in je luchtbevochtiger.

Tip 5 – Zo check je of de luchtvochtigheid goed is

Een gezonde luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen 40 en 60 procent. Je meet het luchtvochtigheidsniveau makkelijk met een hygrometer, een apparaatje dat de luchtvochtigheid en temperatuur in beeld brengt. Zo kun je zien of je luchtbevochtiger nog optimaal werkt. Sommige apparaten hebben een ingebouwde hygrostaat of hygrometer die het luchtvochtigheidsniveau meet. Het apparaat schakelt dan aan of uit als de luchtvochtigheid niet op peil is.

Heb je alles gecontroleerd, maar blijft de luchtvochtigheid aan de lage kant?

Als je het waterreservoir zeer regelmatig moet bijvullen, wijst dat erop dat je luchtbevochtiger goed werkt. Toch kan het in sommige situaties lastiger zijn om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen. Vul je regelmatig het water bij, maar blijft de luchtvochtigheid aan de lage kant? Controleer dan of andere factoren de werking van het apparaat beïnvloeden, zoals tocht in huis, deuren of raamroosters die open staan of een luchtbevochtiger met te weinig capaciteit voor de ruimte.

Staat je luchtbevochtiger een tijdje aan, maar wordt er weinig water uit het reservoir gebruikt? Dan kan het zinvol zijn om te bekijken of het apparaat nog wel goed werkt. Je kan voor vragen hierover terecht bij de fabrikant en natuurlijk bij ons.

Toch nog hulp nodig? Wij helpen je graag!

Je kunt ons altijd bellen als je nog vragen hebt. Ook voor een persoonlijk advies. Bel, mail of chat met onze klantenservice.

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance