nachtdienst-daglichtlamp

Nachtdienst? Daglichtlamp uitkomst voor uw energieniveau

Werkt u regelmatig ’s nachts? En gaat dit ten koste van uw energieniveau overdag? Ontdek de gezondheidsklachten bij een nachtdienst en de rol die een daglichtlamp kan spelen om deze klachten te verminderen.

In Nederland werkt ongeveer 16% van de beroepsbevolking met regelmaat in de nacht. Het wordt geaccepteerd als een noodzakelijk kwaad in vele beroepen. Maar puur fysiologisch gezien is het zeer zwaar voor mensen. Tot de komst van elektrisch licht was de mens een 100% “dagdier”. Het is niet vreemd dat ons lichaam protesteert nu ineens andere eisen worden gesteld.

Daglichtlamp om nachtdiensteffecten te weerstaan

Over de uiteenlopende klachten die nachtdiensten kunnen opleveren (en de daaraan klevende gezondheidsrisico’s) hebben we een compleet artikel geschreven. Nu willen we graag stilstaan bij een oplossing die de klachten kan verminderen.

Het is in verschillende studies aangetoond dat licht een niet te onderschatten invloed heeft op ons biologische ritme en onze gemoedstoestand. Wanneer uw slaap-waak cyclus is verstoord, ontregeld letterlijk uw hormoonhuishouding. Het is dus van belang voldoende licht te hebben op de momenten dat u het meest actief bent. Een daglichtlamp op de werkvloer kan hiervoor zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een lamp als de Innosol Boston Twin op uw bureau tijdens een nachtdienst. Of een praktische, kleine Philips goLITE BLU van Philips om daglicht te geven op de plekken die u wenst.

Overige tips

Een daglichtlamp is geen wondermiddel om een nachtdienst goed te doorstaan. Er zijn meer tips, waarvan u er ongetwijfeld een aantal van kent:

  • Leef naar uw werkrooster, ook op vrije dagen
  • Ga eerder slapen/rusten op de avond voor een vroege dienst
  • Voer taken die concentratie vragen, aan het begin van een dienst uit
  • Routine werk plant u het beste aan het einde van de dienst
  • Ga na het werk niet meteen slapen
  • Maak de slaapkamer zo donker mogelijk als u naar bed gaat

Niet ieder mens verwerkt nachtdiensten op dezelfde manier. Experimenteer dus met de tips en de toepassing van daglichtlampen om te ontdekken welke mix het beste bij u past.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *