Te weinig daglicht? Zo voel je je energieker! | Blog - Shopvoorgezondheid
Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Moe en somber door te weinig daglicht? Zo voel je je energieker!

Moe en somber door te weinig daglicht? Zo voel je je energieker!

In de herfst en winter zien veel mensen te weinig daglicht. De dagen worden korter, het aantal uurtjes zonlicht neemt af en we zitten ook nog eens meer binnen. Een lichttekort in de donkere tijd van het jaar kan zorgen voor een neerslachtig gevoel, vermoeidheid en een gebrek aan energie. Wij vertellen je hoe dat komt en geven tips om ook tijdens de donkere dagen je portie licht binnen te krijgen.

Veel mensen in Nederland zien te weinig daglicht, vooral in de donkere tijd van het jaar. Nu thuiswerken steeds meer de norm wordt,  krijgen we zelfs nog minder daglicht te zien. En dat terwijl licht juist zo belangrijk is voor gezondheid en welzijn. Voel jij je ook energieker in de zomer, als de zon volop schijnt? Daar is een logische verklaring voor. Licht heeft veel invloed op onze biologische klok, die onder andere verantwoordelijk is voor het slaap- en waakritme. Zie je overdag volop daglicht, dan kun je ’s avonds beter slapen en lukt het in de ochtend om fitter op te staan.

Daar komt ook nog bij kijken dat deze interne klok een rol speelt bij belangrijke lichaamsfuncties, zoals de hormoonhuishouding, hartslag en bloedsuikerspiegel. In de herfst en winter is het een stuk donkerder en is het licht van buiten minder sterk, waardoor al snel een gebrek aan daglicht ontstaat. Dit kan zorgen voor gezondheidsklachten, zoals somberheid en een laag energielevel.

Wat doet te weinig daglicht met je gezondheid?
Door een daglichttekort kan de biologische klok ontregeld raken. Dat zit zo: het licht dat op ons netvlies valt, zorgt ervoor dat het lichaam allerlei stofjes aanmaakt in de hersenen. Vang je echter te weinig licht, dan stijgt de productie van het slaaphormoon melatonine. Dit stofje zorgt voor een slaperig gevoel. Bij een tekort aan daglicht denkt je lichaam al veel eerder dat het tijd is om naar bed te gaan, wat het slaap- en waakritme natuurlijk behoorlijk in de war kan schoppen…

Dit zorgt op langere termijn voor vermoeidheid en heeft een negatief effect op je humeur en concentratie. Daar komt bij dat je in de zonnige zomer meer van het gelukshormoon serotonine aanmaakt dan in de herfst en winter. Vandaar dat veel mensen in de donkere tijd van het jaar last hebben van een winterdip of zelfs winterdepressie.

Hoeveel daglicht heb je nodig?
Voor een optimaal humeur en energielevel kun je er vanuit gaan dat je dagelijks licht met een lichtsterkte van 10.000 lux nodig hebt, maar vaak kom je hier niet aan. Op een zonnige dag in de zomer kan de lichtintensiteit oplopen tot wel 100.000 lux. 10.000 lux is vergelijkbaar met het zonlicht in de ochtend, alleen is de lichtsterkte op donkere en bewolkte dagen een stuk minder krachtig. Zelfs als je veel buiten bent, kan het dan lastig zijn om je dagelijkse portie licht binnen te krijgen.

Als je veel binnen zit, is dit al helemaal een uitdaging. In een gemiddelde kantoorruimte komt de lichtsterkte vaak niet eens boven de 500 lux uit. Ook ouderen die in een verzorgingshuis wonen of mensen met een lichamelijke beperking komen over het algemeen minder buiten, waardoor ze onvoldoende licht zien. Maar ook mensen die werken in nachtdiensten of veel thuiswerken, hebben een grotere kans dat ze te weinig worden blootgesteld aan daglicht.

Krijg jij te weinig licht? Met deze 5 tips beperk je gezondheidsklachten door een lichttekort en voel je je energieker:

Tip 1 – Ga lekker naar buiten

Of het nu regent, waait of sneeuwt: probeer toch zo veel mogelijk te profiteren van het zonlicht, vooral in de herfst en winter. Ga elke dag minimaal een half uurtje buiten wandelen. Vind je het moeilijk om de motivatie te vinden? Dan kan een activity tracker je helpen. Met dit apparaatje houd je bij hoeveel je beweegt en kun je jezelf dagelijks een seintje geven om te gaan wandelen.

Je kunt je dagelijkse rondje heel makkelijk inbouwen op de dagen dat je werkt. Plan tijdens de pauze een lunchwandeling met een collega. Zo motiveer je elkaar en het is nog gezelliger ook! Als je thuis aan het werk bent, kan het meer motivatie kosten om te gaan wandelen. Plan daarom je wandelingen in en ga gewoon! Probeer het eens en je zult merken dat je je na een tijdje fitter voelt.

Tip 2 – Gebruik een daglichtlamp of lichtbril

Met lichttherapie kun je het tekort aan daglicht in de donkere periode thuis compenseren. Hiervoor gebruik je een daglichtlamp, een krachtige lichtbron met een hoge lichtsterkte die meestal rond de 10.000 lux ligt. Ga dagelijks ongeveer een half uurtje voor zo’n lichttherapielamp zitten, bij voorkeur in de ochtend. Ondertussen kun je gewoon verder gaan met alledaagse activiteiten, zoals lezen, tv kijken, ontbijten of computeren. Het is niet nodig om direct in de lamp te kijken. Als je dit in de herfst en winter dagelijks doet voor ongeveer 1 tot 2 weken kan het licht van een daglichtlamp al helpen om je energieker en minder somber te voelen.

Wil je niet gebonden zijn aan een vaste plek om gebruik te maken van lichttherapie? Dan kun je ook een lichttherapiebril gebruiken. Het voordeel van zo’n daglichtbril is dat je mobieler bent en niet op een bepaalde afstand voor een lamp hoeft te zitten.

Tip 3 – Herstel je slaap- en waakritme met een wake-up light

Kun je ’s ochtends maar moeilijk uit bed komen? Misschien heb je dan wel een verstoord slaap- en waakritme door een gebrek aan daglicht. Voldoende slaap is essentieel voor een goede gezondheid en voorkomt dat je met het verkeerde been uit bed stapt. Een wake-up light helpt om ’s ochtends makkelijker op te staan, waardoor je de hele dag door meer energie hebt. Deze wekker maakt je rustig wakker met licht dat steeds feller wordt, vergelijkbaar met een natuurlijke zonsopgang. Sommige wake-up lights hebben zelfs een functie waarmee je ook nog fijner in slaap valt. De lichtsterkte wordt dan net als bij een zonsondergang geleidelijk minder intens, waardoor je slaapkamer steeds een beetje donkerder wordt.

Tip 4 – Gebruik op kantoor biodynamische verlichting

Werk je op kantoor? Deze slimme kantoorverlichting past het licht gedurende de dag aan aan je biologische klok. Aan het begin van de werkdag is het licht helderder en blauwer van kleur en tegen de avond verandert het in warm rood licht. Het fellere licht zorgt ervoor dat je optimaal kunt presteren op momenten waarop je scherper en productiever moet zijn. Voldoende rust is minstens zo belangrijk en daar zorgt dynamische verlichting ook voor. Met het warmere licht wordt je lichaam ’s avonds goed voorbereid op het slapen, zodat je de volgende dag beter uitgerust bent.

Tip 5- Zoek het licht ook in huis zo veel mogelijk op

Als je binnen werkt of bijvoorbeeld weinig naar buiten kan gaan door een lichamelijke beperking kun je altijd nog proberen om het licht naar binnen te halen. Houd de gordijnen open om meer daglicht naar binnen te laten schijnen of ga dicht bij een raam zitten. Alle beetjes helpen!

Meer weten over licht? Wij helpen graag!

Wil je meer informatie of heb je een deskundig productadvies nodig? Neem gerust even contact met ons op!

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance