Gratis verzenden vanaf 40 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Luchtkwaliteit in Nederlandse huizen onvoldoende door fijnstof

Luchtkwaliteit in Nederlandse huizen onvoldoende door fijnstof

Wist je dat de lucht binnen vaak ongezonder is dan buiten? In 1 op de 7 Nederlandse woningen is de luchtkwaliteit het grootste deel van de dag niet op peil door rondzwevend fijnstof, zo blijkt uit een onderzoek van Blauw Research in opdracht van het Longfonds.

In 749 woningen werd negen maanden lang de hoeveelheid CO2, fijnstof, luchtvochtigheid en temperatuur gemeten. Wat bleek? In bijna alle huizen werd een te hoge concentratie fijnstof gemeten. Met name aan het begin van de avond, omdat dan veel mensen thuis zijn. Fijnstof staat voor minuscule deeltjes die door de lucht dwarrelen.

Schadelijk voor de gezondheid

Vervuilde lucht kan schadelijk zijn voor de gezondheid en zorgen voor hoofdpijn, concentratieproblemen en een droge huid, keel en ogen. Het Longfonds waarschuwt dat te veel fijnstof, onvoldoende ventilatie, vochtproblemen en schimmel op korte termijn kunnen leiden tot benauwdheid, vermoeidheid, luchtweginfecties en op lange termijn zelfs tot (verergering van) longziekten als astma en COPD.

Wat te doen bij vervuilde lucht?

Wil je de luchtkwaliteit in je huis verbeteren? Laat de open haard en kaarsjes dan bijvoorbeeld minder vaak branden. De afzuigkap langer aanzetten en vaker een raam open zetten (niet aan de straatkant vanwege langsrijdende auto’s) kan ook helpen. Vooral bij moderne woningen, die goed geïsoleerd zijn, is het belangrijk om voldoende te ventileren. Zorg er daarom voor dat de mechanische ventilatie altijd optimaal werkt en op de juiste manier onderhouden wordt.

Lees ook onze blog voor meer tips over gezonde lucht in huis.

Hoe is het met de luchtkwaliteit in jouw huis gesteld?

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance