Lichamelijke inspanning bij stress mogelijk risicovol voor hart 50-plussers

Mensen van 50 jaar en ouder kunnen mogelijk hartproblemen krijgen als ze gaan sporten terwijl ze stress hebben of overstuur zijn. Wel is beweging belangrijk voor de gezondheid, maar beweging hoeft niet altijd intensief te zijn.

Lichamelijke inspanning bij stress

In een onderzoek van de universiteit Hamilton in Canada werden gegevens van meer dan 12.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar uit 52 landen geanalyseerd. Al deze mensen hebben eens een hartaanval gehad. Het bleek dat de respondenten 2 keer zo vaak een hartaanval kregen wanneer zij in dat uur boos of overstuur waren, dan mensen die dat niet waren. Dat aantal was 3 keer als de respondenten gestrest of overstuur waren en lichamelijke inspanning hadden verricht. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift van de American Heart Association Circulation.

Blijf bewegen

Onderzoeker Andres Smyth geeft aan dat mensen nu niet afgeschrikt moeten worden om te sporten: “Regelmatig sporten brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee, waaronder het voorkomen van hartziekten. Daar moeten we niet mee stoppen.  We willen echter wel aanbevelen dat wanneer een persoon boos of overstuur is en wil gaan sporten om stoom af te blazen, hij niet zijn normale sportroutines inwisselt voor extreme lichamelijke inspanning.”. Gewone lichaamsbeweging kan dan geen kwaad. Mensen die toch graag stoom van zich af willen blazen met hardlopen, kunnen een hartslagmeter gebruiken om binnen een bepaalde hartslagzone te blijven om zo het risico niet te vergroten.

Bron: nu.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *