Wat te doen bij een lage luchtvochtigheid in huis? | Blog - Shopvoorgezondheid
Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Wat te doen bij een lage luchtvochtigheid in huis?

Wat te doen bij een lage luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid in huis heeft veel invloed op het binnenklimaat en op onze gezondheid. Bij kouder weer is de kans op een lage luchtvochtigheid groter. Dat merk je vaak aan droge lucht in huis, die kan zorgen voor gezondheidsklachten als een droge huid of keel, maar ook voor barstjes en scheurtjes in houten meubels, vloeren en kozijnen. Hoe weet je of je te maken hebt met een lage luchtvochtigheid in huis en wat kun je eraan doen? Wij leggen het uit.

Wat is luchtvochtigheid?

Allereerst is het goed om te weten wat luchtvochtigheid nu precies is. Vaak hebben we het hierbij over de relatieve luchtvochtigheid. Dit percentage geeft de hoeveelheid waterdamp in de lucht in verhouding tot de maximale hoeveelheid waterdamp bij een bepaalde luchtdruk en temperatuur aan. Om een voorbeeld te noemen: als de relatieve luchtvochtigheid 50 procent is, bevat de lucht de helft van de maximale hoeveelheid waterdamp.

Je kunt de luchtvochtigheid makkelijk meten met een hygrometer, een apparaatje dat de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur monitort.

Wanneer is er sprake van een lage luchtvochtigheid?

Over het algemeen kun je uitgaan van deze percentages om te controleren hoe het met de luchtvochtigheid in jouw huis gesteld is.

  • Hoog: 60 procent of hoger
  • Normaal: 40 tot 60 procent
  • Laag: lager dan 40 procent

Vooral in de wintermaanden zijn huizen gevoelig voor een lage luchtvochtigheid. Als het kouder wordt, staat de verwarming hoger in veel huishoudens. Ook zetten we minder snel een raam of deur open, waardoor en minder goed geventileerd wordt.

Wat zijn de gevolgen van een lage luchtvochtigheid?

Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt droge lucht in huis. Dat kun je vaak merken aan:

  • Droge ogen, keel of neus
  • Pijnlijke of geïrriteerde keel
  • Prikkelhoest
  • Gebarsten lippen
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Een droge of schilferige huid
  • Meer last van luchtwegaandoeningen, zoals astma en luchtwegallergieën
  • Statische elektriciteit

Bij droge lucht kunnen virussen ook nog langer overleven, waardoor je ziek kan worden. Een lage vochtigheidsgraad heeft niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op houten meubels, kozijnen en vloeren. Zo kan parket door de droge lucht gaan scheuren of krimpen. Zelfs muziekinstrumenten, zoals piano, gitaar, harp en cello, kunnen vals gaan klinken door droge lucht in huis. Ook voor planten en huisdieren is een goede luchtvochtigheid belangrijk, zodat zij net als jij gezond blijven.

Wat te doen bij een lage luchtvochtigheid?

De meest effectieve oplossing tegen droge lucht door een laag luchtvochtigheidsniveau is een luchtbevochtiger. Met dit apparaat houd je de luchtvochtigheid binnenshuis eenvoudig op het juiste peil. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers met elk een eigen techniek: een stoombevochtiger, koudwaterverdamper en een ultrasone luchtbevochtiger.



Wil je niet alleen de lucht bevochtigen, maar ook schadelijke stofdeeltjes en bacteriën uit de lucht filteren (bijvoorbeeld vanwege allergieën)? Dan is een luchtwasser ideaal: dit apparaat doet het allebei.

Benieuwd naar meer adviezen voor een gezonde luchtvochtigheid en verschillende soorten luchtbevochtigers? Lees dan ook dit blogartikel met tips voor gezonde lucht.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je een persoonlijk productadvies nodig? Neem gerust contact met ons op!

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance