Gratis verzenden vanaf 40 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Hoe werkt infraroodlichttherapie?

Hoe werkt infraroodlichttherapie?
Infrarood-lichttherapie kent zijn waarde op vele terreinen. De toepassing varieert van behandeling van stijve spieren tot hooikoorts. Maar hoe werkt het?

Infraroodlicht is licht van een bepaalde golflengte. Dit licht is onzichtbaar voor het menselijk oog. Infrarood licht wordt omgezet in warmte. Er zijn 3 soorten infraroodstraling, opgesteld volgens ISO (Internationale Organisatie voor Standaardisatie) 20473.

De door ISO onderscheiden verschillende soorten straling zijn:

  • Nabij infrarood (NIR) heeft een golflengte van 0,78 µm tot 3 µm.
  • Middel infrarood (MIR) heeft een golflengte van 3 µm tot 50 µm.
  • Ver infrarood (FIR) heeft een golflengte van 50 µm tot 1.000 µm.

Indeling van infraroodlampen

Er bestaat ook een andere indeling van infraroodlicht, die vaak wordt gebruikt bij de classificering van infrarood apparaten:

  • Korte golf infrarood (IR-A) heeft een golflengte van 0,78 µm tot 1,4 µm.
  • Midden golf infrarood (IR-B) heeft een golflengte van 1,4 µm tot 3 µm.
  • Lange golf infrarood (IR-C) heeft een golflengte van 3 µm tot 1.000 µm.

IR-A

Korte golf infraroodstralen zouden 5 tot 6 millimeter in de huid doordringen en worden daarom als het meest therapeutische infrarode licht gezien. Een behandeling met IR-A licht vermindert spier- en gewrichtspijn.

IR-B

Midden golf infraroodstraling dringt minder diep in het weefsel door. Het is een oppervlakkige warmtebehandeling, die dus eigenlijk alleen maar je huid verwarmt voor een aangenaam gevoel.

IR-C

Lange golf infraroodlicht is niet krachtig genoeg om je huid binnen te dringen. Het kan alleen maar lucht verwarmen. IR-C wordt dan ook gebruikt bij infraroodcabines.

Toepassing van infrarood warmtelampen

Infraroodlampen worden voornamelijk gebruikt bij spierpijn en gewrichtsklachten. De warmte maakt de spieren soepeler, versnelt de bloedsomloop, en stimuleert de stofwisseling, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller aangevoerd. Ook gebruikt men infraroodlampen bij cosmetische behandeling. Door de warmte gaan poriën namelijk open staan, waardoor de huid beter en grondiger gereinigd kan worden.

Toepassing van infrarood massage-apparaten

Infrarood massage-apparaten worden veel bij spierpijn gebruikt. De combinatie van de infraroodwarmte en de massage maakt spieren soepel en los, waardoor spierpijn snel minder wordt. Ook worden deze massage-apparaten ook gewoon gebruikt voor een ontspannende massage. Bij de meeste infrarood massage-apparaten is het infrarode licht uit te schakelen.

Toepassing van andere (infra)rood lampen

Verder heb je nog anti-allergieapparaten die werken op basis van rood licht, dat dicht tegen het infrarode licht aan zit. Dit rode licht werkt in op de celstofwisseling van bijvoorbeeld het neusslijmvlies, waardoor een allergische reactie op bijvoorbeeld pollen (bij hooikoorts) wordt verminderd. Zo is er ook een lampje tegen koortslip die het koortslipvirus goed kan bestrijden.

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance