verkoudheid-luchtbevochtiger

Helpt een luchtbevochtiger bij verkoudheid of griep?

Bij koud en vochtig weer neemt de kans op verkoudheid en griep toe. We zijn dan meer binnen en zitten dichter op elkaar, waardoor virussen zich makkelijk kunnen verspreiden. Vaak is de lucht ook nog droog door de verwarming, wat de kans op aanhoudende griep- en verkoudheidsklachten vergroot. Een luchtbevochtiger kan dan helpen.

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten, die veroorzaakt kan worden door verschillende virussen. De meeste volwassenen lopen een paar keer per jaar een verkoudheid op en kinderen vaak nog meer. Je kunt het krijgen als je besmette vochtdruppeltjes in de lucht inademt, bijvoorbeeld als iemand dicht in je buurt je niest of hoest. Maar ook door te praten met iemand die verkouden is of via een aanraking. In niet goed geventileerde ruimtes is het risico op verkoudheid nog groter. Datzelfde geldt voor andere virussen, zoals griep.

Vrij ademen

Daarom is het verstandig om goed te luchten en een luchtbevochtiger neer te zetten, zodat je het hele jaar door gezonde lucht inademt. Bij een luchtvochtigheid van tussen de 40 en 60 procent zijn je slijmvliezen beter beschermd tegen uitdroging en ben je minder vatbaar voor infecties.

Een groot voordeel van een luchtbevochtiger is dat het inademen van gezonde, vochtige lucht het ademen makkelijker maakt en helpt bij droge hoest. Veel mensen vinden het fijn om een luchtbevochtiger op de slaapkamer te zetten, zodat ze ’s nachts vrijer kunnen ademen en beter kunnen slapen. Ook voor kinderen helpt vochtige lucht benauwdheid te verminderen.

Kies voor op de slaapkamer wel voor een apparaat dat stil in gebruik is. Ook is het goed om te controleren of de luchtbevochtiger geschikt voor het gewenste oppervlak, zodat je zeker weet dat het apparaat krachtig genoeg is voor de ruimte waarin je ‘m wilt gebruiken.

Droge lucht in huis

Als de lucht in huis droog is, kun je last krijgen van een droge huid of keel, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook hebben verkoudheidsvirussen en griep een grotere overlevingskans in droge lucht. Bij een lage luchtvochtigheid zit er minder water in de lucht, waardoor een verkoudheids- of griepvirus, zoals het coronavirus, langer kan leven en zich makkelijker kan verspreiden. Met een luchtbevochtiger kun je gezondheidsproblemen door het inademen van ongezonde lucht voorkomen. Voorwaarde is wel dat je het apparaat goed onderhoudt en het water regelmatig bijvult, anders heeft het juist een averechts effect.

Meer weten? Lees ook ons blogartikel over lage luchtvochtigheid in huis.

Advies nodig?

Shopvoorgezondheid is een webshop, gespecialiseerd in producten op het gebied van gezondheid, veiligheid en wellness. In ons assortiment vind je allerlei gezondheidsartikelen, zoals luchtbevochtigers, luchtwassers, luchtreinigers, daglichtlampen, bloeddrukmeters en glucosemeters. Alles voor een goed en gezond leven!

Wil je meer weten over een gezonde leefstijl of heb je een persoonlijk productadvies nodig? Neem contact met ons op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *