Pollenallergie? 11 tips voor snelle verlichting | Blog - Shopvoorgezondheid
Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Pollenallergie? 11 tips voor snelle verlichting!

Pollenallergie? 11 tips voor snelle verlichting!

De lente maakt veel mensen blij vanwege het mooie weer, maar voor mensen met hooikoorts is het minder genieten rond deze tijd van het jaar. Vooral nu de piek van het pollenseizoen eraan komt. Met deze 11 tips tegen hooikoorts ofwel pollenallergie verlicht je je symptomen snel.

Hooikoorts is een allergische reactie die kan optreden als je in aanraking komt met stuifmeel of pollen van grassen, bomen, struiken en kruiden. Warm en droog weer betekent vaak dat planten en bomen in bloei komen te staan en dat er meer stuifmeel in de lucht hangt. Vooral op dagen met veel wind kunnen stuifmeelkorrels zich snel verspreiden.

Niezen, een loopneus of verstopte neus, tranende rode ogen, een kriebel in de keel, een benauwd gevoel, hoofdpijn en vermoeidheid: allemaal typische hooikoortsklachten die bij de meeste mensen voorkomen. Speelt dit bij jou vooral van februari tot en met augustus op? Dan heb je mogelijk te maken met een pollenallergie ofwel hooikoorts.

Eerste hulp bij hooikoorts: ons advies
Ben jij elk voorjaar weer aan het snotteren door een pollenallergie? Probeer dan deze tips uit:

Tip 1 – Houd de weerberichten in de gaten of gebruik een hooikoorts app

Vergeet niet om de dagelijkse hooikoortsverwachting te checken voordat je de deur uit gaat. Op de website van Pollennieuws zie je op een kaartje de hoeveelheid pollen in de lucht. Er zijn ook allerlei handige apps waarmee je dit in de gaten kan houden via je smartphone, zoals de gratis app A. Vogel Hooikoortsweerbericht. Zo weet je of je voorzorgsmaatregelen moet treffen – als je het al aandurft om even naar buiten te gaan – of dat het misschien beter is om gewoon thuis te blijven…

Tip 2 – Wacht op een regenbui!

Op warme en droge dagen met veel pollen in de lucht is het goed om zoveel mogelijk activiteiten in de natuur, zoals wandelen of fietsen, te vermijden. Wil je toch naar buiten? Ga dan als het kan op pad wanneer het gaat regenen, want een regenbui spoelt het stuifmeel weg.

Tip 3 – Bescherm je ogen

Draag altijd een zonnebril als je naar buiten gaat om bijvoorbeeld even te wandelen, het liefst eentje die goed om de ogen sluit. Was ook je handen regelmatig om te voorkomen dat je per ongeluk stuifmeel in je ogen wrijft.

Tip 4 – Smeer vaseline

Breng een klein laagje aan op de binnenkant van je neus en rondom je ogen. Dankzij dit trucje blijft het stuifmeel aan de vaseline plakken en komt het niet in je slijmvliezen terecht.

Tip 5 – Sluit ramen en deuren of plaats een pollenhor

Vooral als het waait kan stuifmeel heel makkelijk binnenkomen via een open raam of openstaande deur. Houd deuren en ramen daarom zoveel mogelijk gesloten of gebruik een pollenhor om de pollen buiten de deur te houden. Lucht je woning alleen heel vroeg in de morgen, laat in de avond of na een regenbui. Dan is de hoeveelheid pollen in de lucht lager.

Tip 6 – Houd de slaapkamer vrij van pollen

Neem voor het slapen gaan een douche en zorg dat je je haar goed wast en borstelt, zodat alle restjes stuifmeel verwijderd worden. Ben je in aanraking geweest met pollen? Doe je kleren dan meteen in de was en geef ook je beddengoed wat vaker een wasbeurt. Het helpt daarnaast om regelmatig je slaapkamer te stofzuigen.

Tip 7 – Verminder klachten met een anti-allergie apparaat

Een anti-allergie apparaat helpt op basis van effectieve lichttherapie tegen aandoeningen aan de bovenste luchtwegen. Het rode licht verzacht geïrriteerde neusslijmvliezen, waardoor de allergische reactie bij contact met pollen minder heftig is. Zo helpt het apparaatje dus ook om je hooikoortsklachten te verminderen. Je kunt het gebruiken naast je medicatie, maar ook als je liever een alternatief voor hooikoortsmedicijnen gebruikt.

Tip 8 – Plaats een luchtreiniger of luchtwasser in huis

Een luchtreiniger zuivert de lucht door schadelijke stofdeeltjes, pollen, bacteriën en geuren uit de lucht te halen. Dit apparaat is ideaal bij hooikoortsklachten. Luchtwassers zorgen net als een luchtreiniger voor de beste luchtkwaliteit in huis en bevochtigen de lucht ook nog eens. Plaats een luchtreiniger of -wasser in huis of op kantoor om vrijer te ademen in het pollenseizoen.

Tip 9 – Probeer ook eens een voedingssupplement tegen hooikoorts, zoals Scutellaria

Heb je hooikoortsmedicijnen nodig, maar wil je liever een natuurlijk middel gebruiken? Dan kan Scutellaria ofwel glidkruid uitkomst bieden. Dit speciale kruid blokkeert de allergische reactie van je lichaam op pollen en zorgt ervoor dat je er minder heftig op reageert. Je kunt het in de vorm van capsules en als neusspray (of in combinatie) gebruiken. Bekijk de video hieronder voor meer uitleg over Scutellaria.

Een goede weerstand is ook van belang om hooikoortsklachten te verminderen of zelfs te voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat vitamine C tegen hooikoorts helpt? Deze vitamine ondersteunt een goede werking van het immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen een overgevoeligheid voor pollen. Ook andere voedingssupplementen, zoals magnesium, kurkuma en Omega-3 visolie, kunnen een positief effect hebben.

Tip 10 – Vermijd extra prikkeling

Wist je dat hooikoortsklachten verergeren als je in aanraking komt met tabaksrook, huisstof en net geverfde ruimtes? Ook parfum, chloor, ammoniak, uitlaatgassen, haarlak en bloemen en planten met een sterke geur kun je beter zoveel mogelijk vermijden, omdat deze stofjes extra prikkelen en een allergische reactie kunnen versterken.

Tip 11 – Kies een hooikoorts-proof vakantiebestemming

Heb je vakantieplannen? Reis dan naar een plek waar je zo min mogelijk last hebt van pollen. Zo is het platteland minder geschikt in het pollenseizoen: daar zit wel 3 tot 5 keer meer stuifmeel in de lucht als in de stad. Ga liever voor een reisje aan zee of in de bergen, omdat het daar lekker waait.

Hooikoorts of corona?
Klachten van hooikoorts, zoals prikkelhoest, kortademigheid of een piepende ademhaling, kunnen lijken op die van het coronavirus. Daarom kan het soms lastig zijn om het verschil te merken. Heb je ieder jaar last van hooikoortsklachten en zijn de symptomen nu ineens een stuk erger dan voorgaande jaren? Dan kan dat wijzen op corona.

Ook als je koorts hebt of als je zuurstofgehalte erg laag is, is het goed om alert te zijn. Met een koortsthermometer en saturatiemeter kun je je temperatuur en zuurstofgehalte in de gaten houden. Symptomen van hooikoorts kun je verminderen met behulp van bovenstaande tips.

Meer weten over hooikoorts? Neem contact op!

Wij staan altijd voor je klaar voor vragen of een persoonlijk advies. Je kunt ons bellen, mailen of een chatberichtje sturen.

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance