eerste-hulp-bij-hooikoorts-tips degezondheidsblog-min

Eerste hulp bij hooikoorts: 9 tips

Strakblauwe lucht, een stralend zonnetje en bomen, planten, struiken en grassen die volop in bloei staan. Het hooikoortsseizoen is weer in volle gang. Met deze 9 tips verlicht je snel klachten bij hooikoorts.

Van mooi weer worden veel mensen blij. Maar voor mensen die hooikoorts hebben, kan het daarentegen heel vervelend zijn. Hooikoorts is een allergie die wordt veroorzaakt door stuifmeel of pollen van grassen, bomen, struiken en kruiden. Warm en droog weer betekent vaak dat planten en bomen in bloei komen te staan en dat er meer stuifmeel in de lucht hangt. Vooral op dagen met veel wind kunnen stuifmeelkorrels zich snel verspreiden.

Wanneer iemand met hooikoorts blootgesteld wordt aan pollen in de lucht kan dat allerlei klachten geven, zoals veel niezen, een loopneus of verstopte neus, geïrriteerde of jeukende ogen, een kriebel in de keel, een benauwd gevoel, hoofdpijn en vermoeidheid. Speelt dit bij jou vooral van februari tot en met augustus op? Dan heb je mogelijk te maken met hooikoorts. Met deze speciale test ontdek je het snel.

Tips bij hooikoorts

Volg deze tips om hooikoortsklachten snel te verlichten:

Tip 1 – Houd de weerberichten in de gaten.

Zo weet je of je voorzorgsmaatregelen moet treffen. Vergeet niet om ook de dagelijkse hooikoortsverwachting te checken. Dat kan bijvoorbeeld bij Pollennieuws.

Vermijd op warme en droge dagen met hoge pollenconcentraties in de lucht activiteiten in de natuur, zoals wandelen of fietsen. Toch de buitenlucht opzoeken? Ga dan het liefst op pad wanneer het gaat regenen, want een regenbui spoelt het stuifmeel weg.

Tip 2 – Bescherm je ogen.

Draag een zonnebril als je de deur uit gaat, bij voorkeur een exemplaar dat goed om de ogen sluit. Was daarnaast je handen regelmatig om te voorkomen dat je stuifmeel in de ogen wrijft.

Tip 3 – Smeer vaseline.

En doe dat op de binnenkant van de neus en rondom de ogen. Hierdoor blijft het stuifmeel aan de vaseline plakken en komt het niet in je slijmvliezen terecht.

Tip 4 – Sluit ramen en deuren of plaats een pollenhor.

Vooral als het waait kan stuifmeel heel makkelijk binnenkomen via een open raam of openstaande deur. Houd deuren en ramen daarom gesloten of gebruik een pollenhor om de pollen buiten de deur te houden. Lucht je woning alleen heel vroeg in de morgen, laat in de avond of na een regenbui, wanneer de hoeveelheid pollen in de lucht lager is.

Blog hooikoorts - 7 tips tegen hooikoorts

Tip 5 – Houd de slaapkamer vrij van pollen.

Dat doe je door voor het slapen gaan een douche te nemen en je haar goed te wassen en borstelen, zodat alle restjes stuifmeel verwijderd worden. Ben je in aanraking geweest met pollen? Doe je kleren dan meteen in de was en geef ook het beddengoed wat vaker een wasbeurt. Stofzuig daarnaast regelmatig de slaapkamer.

Tip 6 – Verminder klachten met een anti-allergie apparaat.

De Medisana Medinose Pro werkt op basis van effectieve lichttherapie tegen aandoeningen aan de bovenste luchtwegen. Het rode licht beïnvloedt de cellulaire stofwisseling, waardoor de irritatie van het slijmvlies afneemt. De Medisana Medinose geeft ook verlichting bij andere allergieën dan hooikoorts, zoals huisstofmijtallergie en allergie voor dierenharen.

Tip 7 – Gebruik in huis een luchtreiniger of luchtwasser.

Luchtwassers en luchtreinigers voorzien je van schone en gezonde lucht en houden schadelijke stofdeeltjes en pollen buiten de deur. Zo kun je vrijer ademen.

Tip 8 – Vermijd extra prikkeling

Wist je dat hooikoortsklachten verergeren door tabaksrook, huisstof en net geverfde ruimtes? Ook parfum, chloor, ammoniak, uitlaatgassen, haarlak en bloemen en planten met een sterke geur kun je beter zo veel mogelijk vermijden, omdat deze stofjes extra prikkelen en de allergische reactie versterken.

Tip 9 – Kies een hooikoorts-proof vakantiebestemming.

Heb je vakantieplannen? Reis dan naar een plek waar je zo min mogelijk last hebt van hooikoorts. Het platteland is hiervoor minder geschikt: hier zit wel 3 tot 5 keer meer stuifmeel in de lucht als in de stad. Ga als je hooikoorts hebt liever voor een vakantie aan zee of in de bergen.

Heb jij nog goede tips om hooikoortsklachten te verminderen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *