Cholesterol meten? 5 vragen én antwoorden - Blog Shopvoorgezondheid - Shopvoorgezondheid
Gratis verzenden vanaf 35 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Cholesterol meten? 5 vragen én antwoorden

Cholesterol meten? 5 vragen én antwoorden

Bij een te hoog cholesterol is de kans op hart- en vaatziekten groter, maar vaak merk je niet dat je het hebt. Daarom kan cholesterol meten verstandig zijn, vooral bij risicofactoren zoals diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht of als het in de familie zit. Je kunt hiervoor terecht bij de huisarts, maar meten kan ook thuis. Wij vertellen je er meer over aan de hand van 5 veel gestelde vragen.

1. Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vettige stof die je lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Voor een groot deel maak je dit stofje zelf aan in de lever en je krijgt het ook binnen via voeding. Je lichaam kan niet zonder cholesterol, maar een teveel van deze stof in je bloed is ook weer niet goed voor je gezondheid. Is je cholesterol te hoog, dan kan het stofje zich gaan ophopen in de wanden van de slagaders, waardoor het bloed er minder goed doorheen kan stromen.

Je kan een te hoog cholesterolgehalte onder andere krijgen doordat je lever er te veel van aanmaakt of door het eten van te veel verzadigde vetten. Ook diabetes, overgewicht, een traag werkende schildklier of het gebruik van sommige medicijnen kan een oorzaak zijn.

Hoe hoger je cholesterolwaarden, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Toch voel je er vaak niets van als je het hebt, waardoor je er zonder het te weten misschien wel jarenlang mee rondloopt. Cholesterol meten kan dan goed zijn.

2. Wanneer cholesterol meten?

Heb je diabetes, een te hoge bloeddruk of overgewicht, ben je een roker of heb je een traag werkende schildklier? Of zit een verhoogd cholesterol bij jou in de familie? Dan kan het verstandig zijn om je cholesterolwaarden te (laten) meten. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts. Soms zijn meerdere metingen nodig. Je waarden kunnen namelijk schommelen, dus zo krijg je een beter beeld.

Heb je te hoge cholesterolwaarden of val je in de risicogroep en wil je weten hoe vaak het voor jou nodig is om je waarden te (laten) checken? Vraag dan je huisarts om advies op maat. Dit verschilt namelijk per persoon. Over het algemeen geldt wel dat meten vaker nodig is bij (een verhoogde kans op) hart- en vaatziekten.

3. Hoe kan ik mijn cholesterolgehalte meten?

Veel mensen doen dit bij de huisarts. Die kan een bloedtest bij je afnemen en je vervolgens meer vertellen over de uitslag en eventuele vervolgstappen. De dokter kijkt ook naar risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen en kan je een persoonlijk advies geven.

Je kan je cholesterolwaarden natuurlijk ook thuis in de gaten houden met een cholesterolmeter. Er zijn zelfs 2-in-1- meters waarmee je je glucose- en cholesterolgehalte kan checken. Je meet je waarden thuis aan de hand van een bloeddruppeltje op een teststrip. Het voordeel van thuis meten is dat je dit kan doen wanneer het jou uitkomt en je waarden vaker kan checken. Bij twijfel over de uitslag kun je het beste om advies van je huisarts vragen.

4. Wat zijn de ideale cholesterolwaarden?

Bij het meten van cholesterol kun je kijken naar 3 verschillende waarden: het LDL-, HDL- en triglyceridengehalte. Samen vormen ze het totaal cholesterol. Je hebt een te hoog cholesterol als:

  • De totaalwaarde boven de 5 mmol/L uitkomt
  • Je LDL-gehalte hoger is dan 3 mmol/L

Het LDL (Low Density Lipoproteïne) staat ook wel bekend als het ‘slechte’ cholesterol. Dit moet zo laag mogelijk zijn, het liefst onder de 3 mmol/L. Heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten? In dat geval zijn de streefwaarden nog iets lager. Houd dan rekening met deze richtlijnen:

  • Bij mensen met een verhoogd risico: onder de 2,6 mmol/L
  • Bij mensen jonger dan 70 jaar met hart- en vaatziekten: onder de 1,8 mmol/L

Je HDL (High Density Lipoproteïne) is het ‘goede’ cholesterol, omdat het ervoor zorgt dat een teveel naar je lever wordt afgevoerd. Hiervoor geldt geen streefwaarde. Wel is het beter om een hoger HDL-gehalte te hebben omdat dit de kans op hart- en vaataandoeningen kan verkleinen. Houd deze waarden aan als richtlijn:

  • Bij mannen: boven de 1 mmol/L
  • Bij vrouwen: boven de 1,2 mmol/L

Voor je triglyceridengehalte is er geen echte streefwaarde, maar met een waarde lager dan 1,7 mmol/L zit je over het algemeen goed.

5. Hoe kun je je cholesterol verlagen?

Soms heb je hiervoor medicijnen nodig, maar een gezonde leefstijl kan zeker ook helpen om de risico’s te beperken. Dit zijn in het kort de belangrijkste tips:

  • Eet gezond en neem zo min mogelijk verzadigde vetten. Dat zit onder andere in vlees, snacks, koek en gebak.
  • Kies zo veel mogelijk voor onverzadigde vetten, zoals pinda’s, vette vis als zalm en makreel en (vloeibare) margarine.
  • Heb je overgewicht? Probeer dan wat af te vallen, want vooral buikvet werkt cholesterolverhogend.
  • Zorg dat je voldoende beweging krijgt. Probeer op z’n minst een half uur per dag te halen, het liefst meer.
  • Rook je? Overweeg dan om te stoppen. Op deze website vind je adviezen.

Persoonlijk advies nodig? Wij helpen graag!

Shopvoorgezondheid is gespecialiseerd in producten op het gebied van gezondheid, veiligheid en wellness. En we helpen je graag met een persoonlijk productadvies. Bel, mail of chat gerust met onze klantenservice.

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance