Gratis verzenden vanaf 40 euro (in NL)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

8 gewoontes die brand in huis kunnen veroorzaken

8 gewoontes die brand in huis kunnen veroorzaken

In Nederland is de droger brandoorzaak nummer 1. Maar er zijn nog veel meer oorzaken van huisbranden. Vaak zijn dat simpele gewoontes, met mogelijk desastreuze gevolgen. Dus misschien is het goed om de volgende gewoontes af te leren:

Gewoonte 1 – Het filter van de droger niet regelmatig schoonmaken

In het filter van uw droger hoopt zich een hoop pluis op. Maar niet alleen komt er pluis in het filter, ook in de trommel en de luchtgaten kan het zich opstapelen. Uiteindelijk kan de warmte van de droger niet ontsnappen en kan dit pluis snel in brand vliegen. Controleer uw droger dus met enige regelmaat en hang er vooral een rookmelder boven.

Gewoonte 2 – Apparatuur dicht bij elkaar

Als er geen ruimte tussen elektrische apparaten is, kan de hitte niet weg. Zorg er daarom voor dat er altijd enige ruimte is tussen elektrische apparaten. Vaak hebben we in onze tv-meubels een DVD-speler en gameconsole op elkaar staan. Als deze allebei in gebruik zijn met weinig ventilatieruimte kan er makkelijk brand ontstaan.

Gewoonte 3 – Verlengsnoeren

Verlengsnoeren zijn eigenlijk alleen tijdelijke oplossingen. Sluit u teveel snoeren op 1 circuit aan, dan kan er makkelijk brand uitbreken. Ga er ook nooit vanuit dat een stekkerdoos een ingebouwde brandbescherming heeft. En rol het snoer ook altijd uit. Opgerolde snoeren worden heel snel warm. Dan kan de isolatie wegsmelten en zo kortsluiting of brand ontstaan.

Gewoonte 4 – Beschadigde snoeren

Een beschadigd snoer kan een elektrische schok afgeven en met een vonk brand veroorzaken. Bij twijfel is het verstandig het snoer altijd te vervangen. Een klein vlammetje kan binnen 30 seconden al uitmonden in een vlammenzee.

Gewoonte 5 – Weglopen tijdens het koken

Veel mensen lopen weleens weg tijdens het koken: even nog wat groenten uit de schuur pakken of iets uit de vriezer. Maar het is verstandig om nooit weg te lopen. Vooral niet bij een gasfornuis dat aan staat. Frituren is het gevaarlijkst. Als er vlam in de pan is, gooi dan geen water op het vuur, maar sluit de pan af met een passende deksel en zet het fornuis uit. Geen passende deksel? Gebruik dan een blusdeken.

Gewoonte 6 – Van huis gaan als elektrische apparatuur aan staat

Tegenwoordig is er veel apparatuur dat niet volledig uitgezet kan worden, maar alleen nog op stand-by. Maar zet alle overige apparatuur uit, vooral als u de elektrische apparaten toch niet gebruikt. Eigenlijk zou u zelfs de stekker uit de waterkoker, het koffiezetapparaat en de tv moeten trekken als u van huis gaat, maar dat doet eigenlijk niemand. Maar het geeft wel risico op kortsluiting en brand.

Gewoonte 7 – Een kaars onbeheerd laten branden

Natuurlijk kunt u best even naar het toilet gaan als er een kaars veilig staat te branden. Maar ga vooral niet naar buiten en bovenal niet als u een hond of kat thuis hebt rondlopen die de kaars kan omstoten. Zet een kaars altijd op een stevige kaarsenhouder en zorg ervoor dat deze niet in de buurt staat van brandbaar materiaal, zoals kerststukjes (!).

Gewoonte 8 – De schoorsteen niet schoonmaken

Als u de open haard aansteekt, hoopt zich een olieachtige substantie creosoot op. Dit is de belangrijkste oorzaak van schoorsteenbranden. Laat ieder jaar uw open haard controleren en schoonmaken indien nodig. Gooi het as van de open haard ook nooit in de vuilnisbak totdat het volledig is afgekoeld.

Rookmelders

En hoewel een rookmelder een niet al te duur apparaatje is, blijken veel mensen geen rookmelder in huis te hebben. Ook veel mensen hebben niet-werkende of niet genoeg rookmelders in huis. Wij raden u aan op iedere verdieping van uw woning minimaal 1 rookmelder op te hangen. Deze kunnen echt levens redden.

Bron: libelle.nl

Waar ben je naar op zoek?

Compare Your Items (3 Items)

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Color:Black

$ 899.99 $ 999.99 10% off

Add to Cart

+ Add Product

Performance