12 veelgemaakte fouten bij afvallen - degezondheidsblog

12 veelgemaakte fouten bij afvallen

Afvallen is soms erg lastig. Denkt u alles goed te doen, maar valt u geen onsje af? Dan kan het liggen aan deze 12 veelgemaakte fouten bij afvallen.

Fout 1 – Focus op gewicht

Gewicht alleen zegt niet veel. Het gaat om verschillende factoren die uw gewicht beïnvloeden. Zo wegen spieren bijvoorbeeld meer dan vet. Maar ook het moment van wegen is erg belangrijk. Weeg uzelf altijd op hetzelfde moment op dezelfde weegschaal. Bij voorkeur is dat een kwartier na het opstaan in de ochtend, na de toiletgang en voor het ontbijt. En een vetmeter of diagnoseweegschaal geeft u meer inzicht in de samenstelling van uw gewicht.

Fout 2 – Te veel of juist te weinig calorieën eten

Te veel calorieën binnenkrijgen dan u kunt verbranden helpt natuurlijk niet bij het afvallen. Maar te weinig calorieën binnenkrijgen zorgt voor honger en een verminderde metabolisme en spiermassa.

Fout 3 – Te weinig of juist te veel bewegen

Te weinig bewegen zorgt natuurlijk voor spiermassaverlies en een lager metabolisme. Maar te veel beweging is ook niet goed: het is niet gezond en niet effectiever dan voldoende beweging. Uiteindelijk kan het ook veel stress opleveren.

Fout 4 – Niet gewichtheffen

Veel mensen die willen afvallen denken voornamelijk aan cardio. Maar gewichtheffen of weerstandstraining kan helpen om ons metabolisme aan te wakkeren, onze spiermassa te verhogen en vet te verliezen.

Fout 5 – Light producten eten

Light producten die minder vet bevatten lijken goed om af te vallen. Maar deze producten bevatten wel meer suikers. Die zorgen ervoor dat we honger krijgen en meer calorieën innemen. Kies dus beter voor de gewone variant.

Fout 6 – Overschatting calorieverbranding

Vaak denken we dat we met bepaalde trainingen of oefeningen meer calorieën verbranden dan in werkelijkheid gebeurd. Het is dus goed om te weten hoeveel calorieën u echt verbrand met een calorieënteller, zoals in een hartslagmeter of stappenteller.

Fout 7 – Te weinig proteïne

Bij afvallen denken we vaak aan een streng dieet. Maar het is juist belangrijk om voldoende proteïnes te eten. Deze helpen namelijk onze trek te verminderen, ons gevoel van een volle maag en ons metabolisme verhogen.

Fout 8 – Te weinig vezels

Voldoende vezels eten kan ons hongergevoel te verminderen, waardoor we minder eten. Ook helpt het om minder calorieën van andere voedingsstoffen in ons lichaam op te nemen.

Fout 9 – Te vaak eten

Wellicht een open deur: het is belangrijk om niet te vaak te eten als u wilt afvallen. Maar sommige mensen geloven dat regelmatig eten bijdraagt aan een continue spijsvertering, waardoor we geen pieken en dalen in onze bloedsuiker hebben. Hoewel dat klopt, is het wel belangrijk om niet te vaak en daardoor te veel te eten. Kies dan voor snoepgroenten die calorie-arm zijn.

Fout 10 – Onrealistische verwachtingen

Wanneer u een streefgewicht heeft dat niet realistisch is, zult u alleen maar gefrustreerd raken en uiteindelijk opgeven. Zorg er daarom voor dat u een realistisch streefgewicht binnen een haalbare periode hanteert.

Fout 11 – Vruchtensap drinken

Fruit is gezond. Maar sommige fruitsoorten zitten vol met suikers. Vooral vruchtendranken, zoals sinaasappelsap bevatten te veel suikers. Water drinken is wat dat betreft het beste.

Fout 12 – Bewerkte voeding

Veel voedsel is bewerkt en dat helpt ons niet met afvallen. Kies daarom zoveel mogelijk voor onbewerkte voeding.

Bron: independent.co.uk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *